Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Predikant Desiree Prins over vaccinatie-discussie: ‘Het brengt je als voorganger in een lastig parket’

Elbert Smelt, Desiree Prins en Jan Pool over verschillen en verbinding

Desiree Prins is sinds 2018 deeltijd-predikant in de hervormde gemeente De Rank in Staphorst. Juist in Staphorst liggen de meningen rondom corona steeds verder uit elkaar. Hoe ga je om met die verschillen? En hoe zorg je dat je de verbinding blijft houden? In de podcast 'Kerk en ik' vertelt Desiree, in gesprek met Elbert Smelt en Jan Pool, hoe zij daar als predikant mee omgaat.

Deel:

"Ik merk een zekere moeheid als het om de maatregelen gaat. Ook ik heb na zo’n persconferentie altijd een baaldag, nu laat ik dat ook maar toe. Mensen gaan er heel verschillend mee om en die verbinding zoeken is echt een zoektocht. Als je mensen hebt die richting complottheorieën gaan waar jij niet in gelooft, dan lijkt er soms een zee tussen jullie in te liggen. In het begin leken we er nog hetzelfde in te staan, maar toen het op het vaccin aankwam, kwam de verdeeldheid. Sommige namen het wel en anderen niet.

Landelijk gezien heb je een intentingspercentage van 83%, in Staphorst is dat 57%. Ook in mijn gemeente heb je veel niet-gevaccineerde mensen. Zij vertrouwen het vaccin niet of hebben überhaupt nooit een vaccin genomen, dus waarom nu wel? Maar in de gemeente zitten ook mensen die zich wél hebben vaccineren, omdat ze uit de crisis willen komen. Ja, dan merk je discussie. Het leidt tot best wel moeilijke gesprekken."

Wantrouwen richting de overheid

Desiree vervolgt: "Soms verwachten gemeenteleden dat ik laat zien welke keuze ze moeten maken. Dat wil ik natuurlijk niet, maar het brengt je als voorganger in een heel lastig parket. Ik zit nog midden in die zoektocht om common ground te vinden. Er is veel wantrouwen richting de overheid. Waar dat vandaan komt? Staphorst is een ondernemersdorp. Ik denk dat er in het verleden botsende belangen geweest zijn waardoor dat wantrouwen ontstaan is. Zeker in een crisis als deze is dat nog verder aangewakkerd. Ik begríjp het wantrouwen wel, maar voor mij zit dat minder diep."

'Een discussie die je raakt'

"Het is een discussie die je raakt, zeker als je mensen niet meer kunt bereiken met Gods evangelie en ze denken dat er een controleplan achter het vaccin zit. Ik maak me wel eens zorgen over die aanzuigende kracht van filmpjes op internet. Als je alleen maar dat soort informatie krijgt, dan kan de boodschap van de kerk niet meer doordringen. Hoe kan de boodschap van Jezus in die situatie hoop bieden? Zodat je af en toe ook nog kunt lachen? Daar denk ik over na.

Waakzaam en onbevangen

"Ik ben benieuwd of het lukt om die verbinding te houden of dat de kracht van dat soort spiralen in de media toch sterker zijn. In die zin is deze tijd een tijd van openbaring. Hoe je jezelf leert kennen, hoe je je vrienden leert kennen. Hoe het geloof wel of niet bij je leeft als je het moeilijk krijgt. Het verhaal uit Mattheüs 10 spreekt me aan, Jezus waarschuwt Zijn leerlingen dat ze waakzaam moeten zijn en argeloos. Die argeloosheid moeten we weer een beetje terugwinnen. De waakzaamheid komt heel sterk op, mensen worden uit elkaar gedreven, maar is er nog een zekere argeloosheid en onbevangenheid over? Ook al zie je overal gevaren, wat is je hoop als je de controle verliest? Als het leven niet zo maakbaar is als je had gedacht? Waar hou jij je aan vast? Die vraag moet je voor jezelf boven tafel krijgen."

'Kerk en ik' met Desiree Prins en Jan Pool

Luister de podcast 'Kerk en ik' met Desiree Prins o.a. via Spotify of EO.nl/podcasts.

Lees ook: 'Het is een dorre tijd, maar ik vertrouw erop dat God Zijn gemeente vasthoudt’

Over de podcast 'Kerk en ik'

Deze podcastserie is een virtuele thermometer in de kerk van 2021. Hoe reageert de kerk op veranderende omstandigheden. Heeft de opgroeiende generatie straks nog iets met de kerk? Hoe ziet de kerk van morgen eruit? Welke positieve ontwikkelingen zijn er te zien? De presentatie is in handen van Elbert Smelt. 

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
Een andere podcast luisteren?
Een andere podcast luisteren?
--:--