Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Predikant Jos Douma: 'Je moet stil worden om Gods stem te horen'

Stilte klinkt voor veel mensen in eerste instantie niet erg aantrekkelijk. Wie langer in de stilte blijft, zal geconfronteerd worden met zichzelf. Toch is stilte een belangrijk aspect voor een gezond geloofsleven. Dat vindt de Zwolse dominee Jos Douma. Samen met bisschop Gerard de Korte is hij te gast in deze aflevering van 'Kerk en Ik', waarin Elbert Smelt op onderzoek gaat naar de kracht van oude 'monastieke spiritualiteit'.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Jos Douma: 'Die behoefte aan spiritualiteit komt vanuit een overmatige nadruk op rationaliteit. Ik ben veel bezig met de thematiek spiritualiteit, al ben ik zelf niet zo'n kloosterganger. Ook in de kerk is het vaak maar een handjevol mensen die daar mee bezig is. Ik help mensen om juist in hun thuissituatie spiritueel bezig te zijn, door bijvoorbeeld meditatieve momenten te houden. Mensen gaan soms naar een klooster om er daarna weer een tijd tegenaan te kunnen. Terwijl, juist in deze coronatijd, het nu de tijd is om naar binnen te keren. Een van de grootste problemen van de hedendaagse kerk is de biddeloosheid. De meesten kennen de tekst wel; Ga naar je binnenkamer en bid tot de Vader die in het verborgene is.

De kerk is vandaag de dag niet de plek waar je leert mediteren, maar discussiëren. Ik denk dat de tijd is aangebroken voor innerlijkheid, en daar is stilte voor nodig.'

Over de podcast Kerk en ik

Deze podcastserie is een virtuele thermometer in de kerk anno nu. Hoe reageert de kerk op veranderende omstandigheden. Heeft de opgroeiende generatie straks nog iets met de kerk? Hoe ziet de kerk van morgen eruit? Welke positieve ontwikkelingen zijn er te zien? De presentatie is in handen van Elbert Smelt.

--:--