Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Presentator Tjitske Volkerink over het 50-jarig jubileum van radioprogramma De Muzikale Fruitmand

‘De liefdevolle betrokkenheid van mensen maakt dit programma waardevol’

Waar in veel huiskamers op zondagavond de radio wordt ingeschakeld om naar De Muzikale Fruitmand te luisteren, maakt presentator Tjitske Volkerink de uitzendingen wel van heel dichtbij mee. Zij presenteert het christelijke verzoekprogramma voor psalmen, lofzangen en andere geestelijke liederen. Ze vertelt over het bijzondere programma dat deze week 50 jaar bestaat. “Achter elk verzoek voor een lied zit een persoonlijk verhaal.”

Deel:

“Toen zes jaar geleden de vorige presentator met pensioen ging, werd ik door de EO benaderd om De Muzikale Fruitmand te gaan presenteren. Ik had al eerder gepresenteerd bij Groot Nieuws Radio, maar dit programma was anders dan alles wat ik daarvoor had gedaan. Gelukkig houd ik wel van verandering, dus ging ik de uitdaging aan. Samen met Remco Hakkert en Gerja Wolf bereid ik de wekelijkse uitzendingen voor. Ik zat eerst nog niet echt in deze hoek van de – vaak oude – christelijke liederen, maar toen ik een tijdje met het programma bezig was en van het contact met de luisteraars kon proeven, merkte ik hoe waardevol De Muzikale Fruitmand is. Qua presentatie is het best een uitdagend programma. Je hebt te maken met heel veel persoonlijke teksten en namen die er allemaal toe doen. Wanneer het rode lampje gaat branden en de radio-uitzending van start gaat, weet ik dat mensen vol verwachting zitten te luisteren. Dat is voor mij altijd een heel bijzonder moment.”

Liefdevol en betrokken

“We hebben veel vaste luisteraars die regelmatig verzoekjes indienen voor buren, vrienden en familie. Met een christelijk lied laten ze aan de ander zien dat ze met hen meeleven. Dat de ontvangers vaak verrast en dankbaar zijn, ontroert me. Ik vind het mooi om te zien hoe liefdevol en betrokken mensen kunnen zijn. Zo is er een mevrouw van honderd die elke maand een uitgebreide brief naar ons stuurt met allerlei verzoekjes. Dat doet ze al tientallen jaren. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die eenmalig een verzoek insturen.”

Extra dimensie

“Achter elk verzoek voor een lied zit een persoonlijk verhaal. Daar word ik me steeds meer bewust van. Ik weet vaak niet alle details, maar dat hoeft ook niet. Het gaat om de waarde voor degene voor wie de aanvraag bedoeld is. Ik geloof dat de kracht van De Muzikale Fruitmand zit in het laten zien van betrokkenheid door de teksten die luisteraars met elkaar en mij delen, maar ook door de combinatie met de muziek.

Wanneer het rode lampje gaat branden en De Muzikale Fruitmand van start gaat, weet ik dat mensen vol verwachting zitten te luisteren

Veel liederen die aangevraagd worden, zijn jaar in jaar uit met iemand meegegaan en kenmerken belangrijke momenten in hun leven. Ik denk dat iedereen wel een lied kan noemen dat voor altijd in zijn of haar hart zit.

Muziek is een extra dimensie van het geloof en raakt je hart op een andere manier dan alleen tekst. Omdat we het belangrijk vinden dat luisteraars de liederen thuis mee kunnen zingen, noem ik vaak het liednummer en de bundel, zodat ze de tekst op kunnen zoeken. Ook letten we erop dat we uitvoeringen kiezen die goed te verstaan zijn.”

Top 10

De Muzikale Fruitmand is een programma voor en door de luisteraars. Zij maken het programma met hun persoonlijke verhalen en verzoeken. We proberen zo creatief mogelijk te zijn, zodat we alle aanvragen kunnen draaien.

Ik zit soms met een brok in mijn keel te presenteren als ik zie hoeveel lieve berichten er uitgewisseld worden

Dat is soms best een puzzel, maar samen met Gerja en Remco komt dat eigenlijk altijd wel goed. Veel liederen komen vaak terug. Op onze site staat een  top 10 van liederen die vaak worden aangevraagd. We zorgen er wel voor dat een lied niet elke week terugkomt, zodat we een gevarieerd programma hebben.”

Meebeleven

“Als presentator van De Muzikale Fruitmand maak ik soms hele processen van mensen mee. Het komt vaak voor dat iemand regelmatig verzoeken doet voor dierbaren en op een gegeven moment zelf in een lastige periode raakt. Dan zie ik dat er juist aanvragen voor déze persoon binnenkomen. In de verschillende rubrieken binnen het programma voer ik ook persoonlijke gesprekken met luisteraars. Dat ik op deze manier veel kan meebeleven, vind ik mooi.”

“Muziek is de taal van het hart. Ik geloof dat de Geest werkt door datgene waarmee je je vult. Zo kunnen luisteraars elkaar wekelijks bemoedigen, maar ook mij. Ik zit soms te presenteren met een brok in mijn keel als ik zie hoeveel lieve berichten er uitgewisseld worden. Ik hoop dat ook steeds meer jongeren De Muzikale Fruitmand weten te vinden. Je kunt je ouders of je opa en oma een groot plezier doen door een lied voor hen aan te vragen.”

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van De Muzikale Fruitmand is er op zondag 30 mei een extra lange uitzending van De Muzikale Fruitmand van 18.00 – 22.00 uur op NPO Radio 5. Tjitske Volkerink presenteert deze uitzending samen met Gerja Wolf. Remco Hakkert levert bijdrages vanuit het land waar hij vaste luisteraars opzoekt. Tussen 20.00 – 21.00 uur is de uitzending live te volgen op het YouTube-kanaal van de EO.  

 

Lees ook: Sifra zingt christelijke muziek op uitvaarten

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--