Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Promising young woman' is een cynische wraakfantasie

'De interne logica van de film rammelt'

Een vrouw van een jaar of dertig zit laveloos op een bankje in een discotheek. Al snel wordt ze benaderd door een man die vriendelijk voorstelt haar thuis te brengen. Hij neemt haar echter mee naar zijn eigen huis, legt haar op zijn bed, begint haar uit te kleden en … schrikt zich dan wezenloos: de vrouw blijkt helemaal niet dronken en bijt opeens kordaat van zich af. Even later zien we haar voldaan over straat lopen. Zit er nou bloed aan haar kleren, of is dat ketchup van de hamburger die ze eet?

Deel:

De openingsscène van Promising young woman zet je meteen op scherp: wie is deze vrouw, wat drijft haar, wat heeft ze met die man gedaan? Cassie, zoals ze heet, blijkt ooit medicijnen te hebben gestudeerd, maar werkt nu al jaren ongemotiveerd in een koffietentje. En in haar vrije tijd lokt ze dus foute kerels in de val. Ze heeft duidelijk iets traumatisch doorstaan, maar de details daarvan blijven lang onduidelijk.

Intussen speelt de film steeds met je verwachtingen. Kijken we nou naar een lompe wraakthriller, een sluwe satire, een ernstig drama, een feministisch pamflet? Promising young woman lijkt het allemaal te willen zijn. En dat is wat veel van het goede. Cassie wordt gepresenteerd als een soort stripheldin, die leeft in een licht absurdistische wereld, maar haar achtergrondverhaal is uiterst serieus. De interne logica van de film rammelt.

Lees ook: 'The assistant': dit verhaal kan over iedere werkvloer gaan
Lees ook: 'The assistant': dit verhaal kan over iedere werkvloer gaan

Een beetje overdreven dus, wat mij betreft, dat het scenario van Promising young woman onlangs werd beloond met een Oscar. De film snijdt urgente thema’s aan – misbruik, vrouwenhaat, zwijgculturen – en is bij vlagen messcherp, maar ook wel erg karikaturaal en cynisch. De harde finale lijkt wat ondoordacht. Want wat wordt er nu precies gesuggereerd? Hoe nu verder met de problemen die zijn aangekaart?

Een poosje terug besprak ik hier The assistant, een ingetogen drama met een vergelijkbare thematiek. Die film werd bij de Oscars genegeerd, maar vond ik een stuk subtieler en wijzer.

Bekijk de trailer van 'Promising young woman'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Promising young woman

Regie: Emerald Fennell. Met o.a. Carey Mulligan en Bo Burnham. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens geweld, angst en grof taalgebruik. Nu te zien op Amazon Prime.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--