Ga naar submenu Ga naar zoekveld

PvdA en GroenLinks willen wettelijke bedenktijd bij abortus schrappen

CU vindt het ‘onverstandig’

De vijf dagen bedenktijd – de zogenaamde ‘beraadtermijn’ – voor onbedoeld zwangere vrouwen die een abortus overwegen, moet worden geschrapt uit de abortuswet. Dat stellen PvdA en GroenLinks.

Deel:

De partijen komen met hun voorstel na een evaluatieonderzoek over de abortuswet, waaruit zou blijken dat de vijf dagen bedenktijd overbodig is.

Knelpunten

Wie in Nederland een abortus wil ondergaan, is verplicht tussen het eerste gesprek met de arts daarover en de daadwerkelijke behandeling vijf dagen na te denken. Maar in een evaluatie die deze zomer werd afgerond, schrijven onderzoekers dat vrouwen en hun artsen “mede via zelfregulering” heel goed in staat zijn om zelf te bepalen welke bedenktermijn zij nodig hebben om tot hun besluit te komen. Volgens de onderzoekers zijn er geen signalen dat een vaste beraadtermijn nodig is als waarborg voor zorgvuldige besluitvorming, “terwijl zij wel knelpunten oplevert”.

‘Bedenktijd is belastend voor vrouwen’

“Een vrouw moet zelf kunnen beslissen hoeveel bedenktijd ze nodig heeft om tot dit besluit te komen,” stelt PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen in een artikel op RTLNieuws.nl. “Geen enkele vrouw neemt dit besluit lichtvaardig. Maar de wettelijke bedenktijd wordt vrouwen opgelegd en sommigen van hen ervaren dat echt als belastend.”
Ploumen benadrukt dat zij en haar GroenLinks-collega Corinne Ellemeet niet tegen een bedenktijd zijn. Ze vinden alleen dat vrouwen zelf moeten kunnen beslissen wat ze nodig hebben: voor de een is dat minder dan vijf dagen, voor de ander meer.

Bedachtzaamheid en zorgvuldigheid

CU-Kamerlid Carla Dik-Faber noemt in het Reformatorisch Dagblad het afschaffen van de termijn onverstandig. “Juist als het gaat om dit soort afwegingen rond het begin van het leven, is bedachtzaamheid en zorgvuldigheid op zijn plaats.”

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over diverse medisch-ethische thema’s, waaronder dit evaluatieonderzoek.

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--