Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Quintis Ristie: 'Ik weet gewoon zeker dat God er is'

Hij staat bekend om zijn humor, maar wat betekenen bidden, bedanken en bewonderen eigenlijk voor hem? Acteur en presentator Quintis Ristie praat hierover met Jurjen ten Brinke in Bid, bedank, bewonder.

Deel:

Het wordt gelijk duidelijk dat bidden belangrijk is voor Quintis. Wanneer Jurjen hem ernaar vraagt, geeft hij aan dat hij de uitzending graag samen biddend wil beginnen. En zo geschiedde. Wat volgt is een boeiend gesprek over Quintis’ levensloop en zijn ideeën over God. 

Leermomenten

Quintis is voor heel veel dingen dankbaar in zijn leven. Die ochtend heeft hij God nog gedankt. “Dat ik wakker werd en weer gezond was, dat ik mijn dochter weer naar school kon zien gaan en een knuffel geven.” Hij noemt zichzelf een levensgenieter. Toch komen er ook verschillende dieptepunten aan bod, waaronder de scheiding met zijn vrouw en zijn gezondheid. Daarnaast is hij op zijn dertiende weggelopen bij zijn ouders. Een moeilijke periode. Zelf heeft hij het liever over ‘leermomenten’ in plaats van dieptepunten. “Uit alles wat er zich afspeelt in mijn leven, leer ik een les.”  

Alter ego

Het wordt duidelijk dat Quintis meer is dan de grappen die hij maakt. “Quintis is eigenlijk mijn alter ego geworden”, legt hij uit. Wie de mens achter dat alter ego dan is, vraagt Jurjen hem. Daar blijkt Quintis flink mee te worstelen. Hij noemt zich “heel erg streng voor zichzelf”. Graag zou hij zichzelf meer willen vergeven. Maar hij is ook een doorzetter en een mensenmens die het leuk vindt om anderen gelukkig te maken. 

Geen twijfel

Quintis geeft aan dat hij in alles geleid wordt door God. Er is bij hem geen enkele twijfel over het bestaan van God. Daarom noemt hij zichzelf ook geen gelovige. “Als je gelooft, weet je het niet zeker. Ik weet gewoon zeker dat God er is.” Wat hij zou willen zeggen tegen mensen die niet geloven in het bestaan van God? “Ga op zoek naar wat je motiveert. Ga op zoek naar wat je drijft. Ga op zoek naar waarom je doet wat je doet. En probeer te ontdekken hoe het komt. Er is meer dan we kunnen zien, voelen, ruiken, horen.” 

Bekijk het volledige gesprek op zondag 20 augustus om 09.20 op NPO2 of kijk nu al via NPO start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--