Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Rail Away' in Zweden: reiziger 'Inlandsbanan' komt tot rust

'Reis is vakantie op zich'; maandag en dinsdag, 19.25 uur, NPO 2

Deel:

Vanavond start een gloednieuw tweeluik van het EO-reismagazine Rail Away vanuit Zweden. Een treinreis door dit land met de 'Inlandsbanan' is een vakantie op zich. Tijdens deze bijzondere trip leggen we een afstand van ruim duizend kilometer af.

Van Mora in midden-Zweden reizen we met de Inlandsbanan naar het noordelijk gelegen Gällivare, waarbij we de poolgrens passeren. Een ‘host’ schenkt koffie, verkoopt souvenirs en inventariseert de lunchwensen van de passagiers. Onderweg stopt de trein op een station, waar reizigers in alle rust van hun maaltijd genieten.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rail Away Zweden Inlandsbanan
Treinpassagiers genieten van de lunch. Wie met de 'Inlandsbanan' reist, heeft geen haast. Credits: Gerben van Ommen.

De route voert door eindeloze bossen, langs woeste ongetemde rivieren, hobbelt verder langs talloze meren. Af en toe passeert trein een kleine nederzetting met een pittoresk kerkje. Soms moet de machinist vaart minderen om een aanrijding met rendieren of elanden te voorkomen.

Meekijken met de machinist

De sfeer is zo ongedwongen dat treinliefhebbers een kijkje in de cabine mogen nemen, zodat de over de schouder van de machinist mee kunnen kijken. Ook laden ze hun mobiele telefoon bij hem op. Ondertussen zijn de andere passagiers 'druk' met lezen, kaarten of breien. Ze hebben alle tijd om even weg te dommelen of naar buiten te turen. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rail Away Zweden Inlandsbanan
Reizigers maken een praatje met de machinist, terwijl ze hun telefoon bij hem opladen. Credits: Gerben van Ommen.

Na een rit van meer acht uur komen we aan in Sorsele in Zweeds-Lapland. Hiervandaan zullen we morgen in Rail Away onze reis voortzetten. Dan bereiken we in het tweede deel van onze reis de poolcirkel, waarna we verder reizen in de richting van Gällivare, onze eindbestemming. 

Rail Away – Zweden: Inlandsbanan

Maandag 13 en dinsdag 14 januari
19.25 uur, NPO 2

Beeld: Gerben van Ommen

--:--