Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Raymond Thiry speelt in 'The Net' bedenkelijke man in keurig pak

Iedere maandag, 20.00 uur, Fox

De nieuwe internationale dramaserie 'The Net' op Fox biedt ons een blik achter de schermen van de internationale voetbalwereld. Raymond Thiry speelt de rol van Jean Leco, een voetbalbestuurder die wel heel ver gaat om een prestigieus toernooi van de grond te krijgen. “Leuk om zo’n kleurrijk, gelaagd personage te kunnen neerzetten.”

Deel:

"De serie geeft een beeld van hoe het zou kunnen zijn", antwoord acteur Raymond Thiry op de vraag hoe realistisch The Net is. "Ik denk dat het de werkelijkheid weinig ontloopt. Mijn personage is voorzitter van de WFA – te vergelijken met de FIFA – die niet terugschrikt voor intimidatie, omkoping of chantage. In de serie ben ik een bedenkelijke man in een keurig pak, maar je zult zien dat hij ook een menselijke kant heeft.”

Wat wilde je als kind worden?
“Als kind had ik geen ambities, behalve misschien brandweerman worden. Later, toen ik merkte dat ik goed was in techniek, dacht ik aan een carrière als tandarts, omdat ik meende dat ik met een kies wel raad zou weten – tot in het wortelkanaal. Met het acteursvak kwam ik bij toeval in aanraking, door een vriendin die voor haar toneelopleiding een voorstelling met amateurs moest draaien. Ik ben altijd blijven spelen.”

Wie is Raymond Thiry?

• 63 jaar
• Acteur
• Vanaf 1987 op toneel, onder meer bij toneelgroep Alex d’Electrique
• Won in 2009 een Gouden Kalf voor rol in speelfilm Oorlogswinter
• Bekend van rollen in films als Langer Licht, A Long Story en Bloed en Ferry en series als Zwarte Tulp, Penoza en Undercover

Wat was je laatste schietgebedje? 
“Op de pont zag ik laatst iedereen om me heen naar zijn schermpje kijken, met het hoofd licht voorovergebogen. Een collectief ‘schietgebedje’ van een digitale gemeenschap, die de kerk heeft vervangen. Zelf bad ik voor het laatst toen ik klein was. Overgaan naar de volgende klas vond ik niet zo belangrijk, als God mijn zieke moeder maar zou genezen. Toen ze overleed, ben ik gestopt met bidden. Dat helpt blijkbaar niet.”

Denk je weleens aan de dood? 
“Onophoudelijk. Als ik ’s morgens opsta, denk ik al aan wat me die dag kan overkomen. Toen ik 9 was, had ik mijn opa’s, oma’s en moeder al verloren en toen ik 21 was, overleed mijn vader. Sindsdien is het leven niet meer vanzelfsprekend. Dat gaat niet steeds gepaard met angst, maar wel met een vol besef dat ik nog in leven ben.”

Toen mijn moeder overleed, ben ik gestopt met bidden

Wat is je favoriete Bijbelverhaal? 
“Ik houd van alle Bijbelverhalen die vroeger op mijn rooms-katholieke school werden verteld. Vooral Jezus’ oproep om onze naaste lief te hebben, spreekt me aan. Ik ben buitengewoon religieus en probeer te leven volgens de Tien Geboden.”

Hoe vul jij ‘religieus’ in? 
“Als ik in een warm land ’s avonds op mijn rug naar het uitspansel lig te kijken, word ik overweldigd door de schoonheid van de schepping. Dat kan ik niet afdoen met een platvloers: als we doodgaan, gaat het licht uit. Ik heb dezelfde religieuze gevoelens als andere mensen. Alleen volg ik geen leer die alleen bedacht kan zijn door mensen, al dan niet in psychotische toestand.”

Wat is het mooiste plekje op aarde? 
“Dat is mijn ouderlijk huis, waar ik nog steeds woon. Ik ben er maar twee jaar weg geweest, toen ik als tiener in een kraakpand woonde. Af en toe ziet het er binnen ‘ontploft’ uit, bijvoorbeeld als ik aan mijn brommer pruts. Het mooiste plekje is dus mijn eigen woning, met een verwilderd tuintje waar ik alle bloemen laat staan voor de bijen.”

The Net

Vanaf 12 december, iedere maandag, 20.00 uur, Fox

Geschreven door

Bart van Delen

--:--