Recept botercake
24 april 2022 · 09:15
Update: 19 november 2024 · 14:26
In het programma EO Life maak Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt, iedere week iets lekkers in de keuken. Elizabeth maakte deze heerlijke botercake, ook wel Kouign Amann, en jij kunt deze cakejes ook maken!
Ingrediënten
Bladerdeeg
- 500g tarwebloem
- 14g instant gist
- 40g kristalsuiker
- 12g zout
- 250g lauwwarm water
- 100g roomboter, op kamertemperatuur
Toerboter
- 250g roomboter
- 100 Kristalsuiker
- 150 g tarwebloem om mee te bestuiven
Bereidingswijze
Voorbereiding
- Leg een bakplaat met siliconen bakmat in de vriezer.
- Vet de deegringen in en bestrooi ze met suiker.
Het deeg
- Meng de tarwebloem, gist, suiker, zout en boter en water minsten 10 minuten in de keukenmachine tot een soepel deeg.
- Vorm het deeg tot een bal en leg het in de ingevette kom.
- Wikkel losjes in folie of dek het af met een natte theedoek.
- Laat ongeveer een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Stort het deeg op je werkblad en vorm het tot een rechthoek.
- Leg het deeg op de bakplaat met siliconen mat uit de vriezer.
- Vries elke kant 30 minuten.
Toeren
- Rol de boter uit tot een plak. Gebruik hiervoor een diepvrieszak of bakpapier.
- Laat de boterplak in ieder geval 10 minuten rusten voordat je hem gaat gebruiken .
- Zorg ervoor dat je boter koel, maar soepel is. Idealiter hebben de boter en het deeg dezelfde consistentie.
- Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek die 2 keer zo lang is als de boterplak.
- Leg de boter op het deeg en vouw het deeg er overheen.
- Rol het deeg uit tot een plak van 72 centimeter.
- Borstel de overtollige bloem eraf en vouw het in vieren.
- Draai een kwartslag, rol opnieuw uit tot 72 centimeter en vouw weer in vieren.
- Pak het deeg in folie en laat het een uur rusten in de koelkast.
- Bestuif je werkblad weer met bloem en rol het deeg uit tot 72 centimeter.
- Bestrooi de hele plak met suiker.
- Vouw het deeg in 3 delen.
- Wikkel het deeg weer in folie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Rol het deeg uit tot een vierkant van 24 x 24 centimeter.
- Verdeel het deeg in 9 vierkantjes.
- Vouw de 4 hoeken van de vierkantjes omhoog en leg elk deegje in een deegring.
- Laat de deegjes rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Bestrooi met nog wat suiker.
- Bak de taartjes in 35 minuten gaar.
- Je kunt het gebakje serveren met slagroom en verse fruit naar keuze.
Eet smakelijk!
Meest gelezen
- 70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
Het social media-account van Jan van den Bosch groeit met de dag
70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
- Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
‘Ik dacht dat TikTok iets met kippen was’
Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
- Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
Persoonlijk verhaal
Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
Lees ook
- Filmtip: How to train your dragon
Een bekend verhaal, maar nog steeds fijn
Filmtip: How to train your dragon
- 'Ketikoti is geen ver-van-mijn-bedshow: ook Zwolle heeft banden met slavernij'
EO-presentator Jurjen ten Brinke duikt in de geschiedenis van de Hanzestad
'Ketikoti is geen ver-van-mijn-bedshow: ook Zwolle heeft banden met slavernij'
- Column TimZingt: 'Dit examenjaar draait niet alleen om mei, maar om míj'
Column TimZingt: 'Dit examenjaar draait niet alleen om mei, maar om míj'
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.