Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Paasstol zoals gemaakt door bakker Elizabeth Lopez in het programma EO life. Je kan hem zelf ook maken als je dit recept volgt.

Recept Paasstol

17 april 2022 · 09:15

Update:10 januari 2025 · 16:00

In het programma EO Life maak Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt, iedere week iets lekkers in de keuken. Vandaag is het Pasen en met onderstaand recept kun jij een heerlijke paasstol ook maken.

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 25 gram verse gist
  • 1 ei
  • 35 gram witte basterdsuiker
  • 7 gram zout
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 rasp van sinaasappel
  • 60 gram roomboter
  • 210 milliliter water
  • 350 gram rozijnen
  • 70 gram noten
  • 300 gram amandelspijs

Aan het einde

  • 1 opgeklopt ei voor het bestrijken
  • boter (om aan het einde het brood mee in te smeren)
  • poedersuiker

Bereidingswijze

  • Wel de rozijnen 10 minuten in warm water, giet af en laat een nachtje drogen, zodat je winddroge rozijnen hebt.
  • Bestuif het deegkleedje met bloem.
  • Vet de bakplaat goed in.
  • Meng alle ingrediënten, behalve de rozijnen, de noten en de spijs, door elkaar.
  • Kneed dit met de hand of in de mixer tot een soepel, niet te stevig deeg (anders lukt het niet om de vulling te verwerken).
  • Hak de noten fijn.

Voeg de rozijnen en noten toe aan het deeg op de volgende manier: Steek het deeg open met een deegsteker, voeg een deel van de rozijnen en noten toe en vouw het deeg weer dicht. Herhaal dit al knedend tot alle rozijnen en noten in het deeg zitten. Als het goed is, zijn alle rozijnen bedekt met een laagje deeg (rozijnen die niet bedekt zijn, verbranden in de oven).

  • Verdeel het deeg in 2 stukken en bol beide op.
  • Dek af met het deegkleedje en laat 15-30 minuten rijzen.
  • Bestrooi het werkblad met bloem.
  • Rol het deeg vanuit het midden tot een ronde plak, waarbij de boven- en onderkant iets dikker zijn.
  • Rol 2 gelijkmatige pillen van de spijs, waarbij de uiteinden iets taps toelopen.
  • Leg de spijsrolletjes in het midden van het deeg.
  • Vouw het deeg over de spijs heen dicht.
  • Druk het deeg rondom de spijs goed aan.
  • Leg de stollen op de bakplaat, bestrijk met losgeklopt ei en laat nog 30 minuten rusten

Verwarm de oven voor op 200 graden.

  • Zet de stollen in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden.
  • Bak de stollen in circa 35 minuten gaar.
  • Smelt de boter.
  • Bestrijk de stollen royaal met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.

Eet smakelijk!!

Kijk de aflevering van EO-Life terug op NPO Start.
EO Life
EO Life

Dit artikel hoort bij het programma

EO Life

Deel dit artikel: