Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Red christelijk echtpaar uit de dodencel

ChristenUnie en HVC starten petitie

De ChristenUnie is, samen met Stichting HVC, een brede petitiecampagne gestart met als doel: een Pakistaans christelijk echtpaar uit de dodencel redden. Help mee en teken de petitie.

Deel:

De petitie

De ChristenUnie is, samen met Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen), een brede petitiecampagne gestart. Deze campagne heet ‘spreek ze vrij’ en gaat over de vrijlating van het Pakistaanse christelijke echtpaar Shafgat en Shagufta. Het doel van de campagne is het vrijlaten van dit echtpaar en hen vrijspreken van godslastering. De petitiecampagne ‘spreek ze vrij’ wordt breed ondersteund door het CDA, de SGP, Jubilee Campaign en SDOK.

In de petitie vragen CU en HVC de Nederlandse regering en de Europese Commissie om alles in het werk te stellen om de levens van dit echtpaar te beschermen. De petitie wordt vrijdag 12 februari 2021 aangeboden aan de Pakistaanse ambassadeur in Nederland. Christelijke organisaties doen ook een gebedsoproep en vragen aan alle kerken in Nederland om te helpen door op zondag 14 februari voor het echtpaar te bidden.

Het verhaal

Het Pakistaanse echtpaar werd in 2013 gearresteerd en is in 2014 ter dood veroordeeld vanwege blasfemische sms’jes. Deze sms’jes zouden met de telefoon van Shagufta verstuurd zijn. Het bewijs dat er ligt wijst er echter op, dat de veroordeling ten onrechte plaatsvond. Volgens de ChristenUnie en HVC is hun recht op een eerlijk proces geschonden. Het hoger beroep, wat telkens uitgesteld werd, lijkt nu te gaan dienen op maandag 15 februari. Volgens de verschillende partijen is dit hét moment om Shafgat en Shagufta vrij te spreken. De bekende advocaat Saif-ul-Malook verdedigt het echtpaar. Hij voerde eerder de verdediging voor de, in 2019 vrijgelaten, Pakistaanse Christen Asia Bibi. 

Al jaren zitten ze onterecht in een dodencel

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zegt hierover: “Al jaren zit het Pakistaanse echtpaar Shafgat en Shafgufta onterecht in een dodencel. Vol onzekerheid en met veel psychisch en fysiek leed wachten zij hun hoger beroep af, dat wordt keer op keer uitgesteld. Bovendien groeien hun kinderen al die jaren zonder hun ouders op. Nu 15 februari de zitting van het hoger beroep gepland staat, is dit hét moment om in actie te komen. Onze oproep aan de Pakistaanse overheid is: spreek ze vrij!”

HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik zegt hierover: “Shafqat en Shagufta zijn opzettelijk verdacht gemaakt. De Pakistaanse blasfemiewetgeving wordt vaker ingezet als wapen om een ander uit de weg te ruimen. Christenen zijn hier relatief vaak slachtoffer van, met Asia Bibi als bekendste voorbeeld. Shagufta is na Asia Bibi de tweede Pakistaanse vrouw die ter dood werd veroordeeld wegens blasfemie. En het is voor het eerst dat een echtpaar hiervoor ter dood is veroordeeld. Dat ze nu al meer dan zeven jaar onschuldig in de gevangenis zitten, gescheiden van elkaar en hun kinderen, is schrijnend. Dit moet stoppen!”

Kamervragen

Naast de petitiecampagne stelt de ChristenUnie, samen met CDA, SGP en SP, ook Kamervragen aan Minister Blok van Buitenlandse Zaken. Ook via deze weg wordt de minister opgeroepen om alles in het werk te stellen om de levens van het echtpaar te beschermen. 

Help mee

Wil jij dit echtpaar helpen en ervoor zorgen dat zij gered worden van de dood? Teken dan de petitie op www.spreekzevrij.nl. Laten we er samen voor zorgen dat de onschuldige Shafgat en Shagufta vrijgesproken worden en weer terug kunnen naar hun kinderen. Bid jij ook massaal mee voor dit echtpaar op zondag 14 februari? 

Foto: Stichting HVC

Lees ook: Noodhulp voor mensen die lijden onder corona

--:--