Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reinder IJmker, de man van Kinga Bán, vertelt over zijn verlies

‘Waarom zou je naar God wijzen bij de slechte dingen?’

‘Christelijk Nederland rouwt om Kinga Bán’ kopte de NOS een dag na het overlijden van de zangeres. Kinga was een beetje van ons allemaal geworden. Maar thuis liet ze haar man en drie kinderen achter. Haar man Reinder IJmker vertelt aan Visie voor het eerst over het verlies van zijn geliefde.

Deel:

Als Reinder IJmker (39) tijdens dit interview over Kinga vertelt, wisselt hij de verleden tijd vaak af met de tegenwoordige tijd. “Ik denk er weleens over na: bén ik nu de man van Kinga of wás ik haar man? Ze is hier niet meer, maar ik ben niet de man van iemand anders. Ik ben nog steeds de man van Kinga. 

‘Je moet met lijden proberen te leven’

Ondanks het verdriet om Kinga, is Reinder niet boos geweest op God. “We leven in een gebroken wereld en daar heeft iedereen mee te maken. Het leven is niet maakbaar, hoewel mensen in het westen dat vaak denken. Waarom zou je naar God wijzen bij de slechte dingen? Ik denk eerder dat Hij erbij is in alles, dat Hij ons dat niet aandoet. In onze samenleving vinden we ziekte het ergste dat er is, maar ik geloof niet dat je waarde kunt toekennen aan hoe erg iets is. In Syrië raken mensen elkaar kwijt door oorlog: dat is lijden. Toen Kinga ziek was, was dat lijden. Nu ik haar moet missen, is dat lijden. Je moet met lijden proberen te leven.”

Het volledige interview met Reinder is te lezen bij de collega’s van Visie

Lees ook: ‘Kinga’s lied ‘Vandaag’ leert me om niet bezorgd te zijn’

Beeld: Jacqueline de Haas

--:--