Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reis mee: op museumtour met EO-podcast 'Scheppingsdrift'

Neem samen met presentator Allard Amelink plaats tussen de kunstwerken

Ben jij een echte kunstliefhebber? Of ben je benieuwd naar een nieuw perspectief op de Bijbel? Dan is de EO-podcast 'Scheppingsdrift' iets voor jou! Al sinds 2021 duiken presentator Allard Amelink, theoloog Alain Verheij en kunstkenners Lieke Wynia en Ab Nieuwdorp in de wereld van kunst en de Bijbel. Dit jaar doen de podcastmakers een 'museumtour', waarbij ze drie keer plaatsnemen tussen de kunstwerken.

Deel:

"Onze eerste stop is Museum Krona in Uden", vertelt Amelink. "In april gaan we naar Kunstmuseum Den Haag en in mei staat het Utrechtse Museum Catharijneconvent op de agenda."

'Aan tafel tussen de kunstwerken'

Het plan voor een museumtour ontstond na twee 'succeservaringen' in het verleden. Amelink: "In coronatijd mochten we een aflevering opnamen in Rijksmuseum Twente. Daar was toen een tentoonstelling over Artemisia Gentileschi, een Italiaanse schilderes uit de zeventiende eeuw. Het was een unieke situatie: vanwege corona kon niemand de werken zien, dus mochten wij in een volledig leeg museum een podcast opnemen. Het beviel ons heel goed om tussen de werken te zitten. Fantastisch!"

Luister nu: Scheppingsdrift vanuit Rijksmuseum Twente

In gesprek over vrouwen in de Bijbel

Luister nu: Scheppingsdrift vanuit Rijksmuseum Twente

Een bijzonder gesprek over de tentoonstelling 'Artemisia. Vrouw & Macht', vanuit Rijksmuseum Twenthe. Luister deze aflevering nu!

"Daarom hebben we in 2022 nog eens zoiets gedaan; in Museum Catharijneconvent. Te midden van de kunstwerken én een enthousiast publiek spraken we met Shirma Rouse over gospel. Daarom hebben we er een tour van gemaakt. Het leuke is: voor mensen die de Bijbelverhalen niet kennen is het mooi om de verhalen achter de kunst te horen. En andersom is het voor mensen die de verhalen goed kennen interessant om de kunst te zien. Kunst zorgt voor een nieuw perspectief."

Halte 1: Museum Krona

"In Museum Krona is op dit moment de tentoonstelling Aan de rand van de Hemel: Visioenen te zien. Daarin komen middeleeuwse heiligen en hedendaagse kunst van vrouwelijke kunstenaars samen. We zitten hier 'op zaal', samen met onze gast schrijfster Bregje Hofstede. In haar meest recente roman probeert Bregje in woorden te vatten wat eigenlijk onbeschrijfelijk is. Hoe zeg je het onzegbare?"

De podcast-opname in Museum Krona vond plaats op donderdag 14 maart.

Halte 2: Kunstmuseum Den Haag

In Kunstmuseum Den Haag zit het Scheppingsdrift-viertal tussen de werken van Max Beckmann. "Deze kunstschilder heeft onder andere veel Bijbelse thema's geschilderd", legt Amelink uit. "Volgens de nazi's was zijn kunst ontaard ('entartet'). Daarom moest hij op een gegeven moment vluchten."

Ook bij deze uitzending is een gast aanwezig: kunstenares Tinkebell (Katinka Simonse). "Zij adresseert veel maatschappelijke thema's. Daarbij schuwt ze de controverse niet. Zo heeft ze ooit haar eigen kat tot handtas verwerkt om een statement te maken tegen de bio-industrie. We gaan met haar in gesprek over de vraag hoe is het om politieke kunst te maken. Hoe is het om 'vervolgd' te worden in kunst?

De podcast-opname in Kunstmuseum Den Haag vindt plaats op woensdag 24 april. Wil je bij de opname aanwezig zijn? Bekijk verderop in dit artikel hoe je je kunt aanmelden.

Halte 3: Museum Catharijneconvent

In mei reizen de makers van Scheppingsdrift naar een voor hen bekend museum: Museum Catharijneconvent in Utrecht. Daar gaan ze in gesprek over de tentoonstelling Schepping van de wetenschap; over geloof en wetenschap. Twee grote thema's die zowel botsen als elkaar aanvullen. "We praten hierover met onze gast Jan Beuving. Hij is cabaretier, schrijver en wiskundige."

De podcast-opname in Museum Catharijneconvent vindt plaats op donderdag 23 mei. Vind je het leuk om hierbij te zijn? Meld je aan via onderstaand e-mailadres.

Meld je aan voor de museumtour

Wil je bij een van deze podcast-opnames aanwezig zijn?

  • Woensdag 24 april: Kunstmuseum Den Haag
  • Donderdag 22 mei: Museum Catharijneconvent

Je bent van harte welkom! Meld je aan door een mailtje te sturen naar scheppingsdrift@eo.nl. Houd daarbij rekening met het volgende: de podcast-opname is gratis te bezoeken; toegang tot het museum is niet gratis. Neem daarom je Museumkaart mee of koop een toegangskaartje voor de tentoonstelling via de website van het museum.

--:--