Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

© Shutterstock

Zo investeer je in vriendschap met je partner: ‘Maak gebruik van elkaars sterke punten’

17 oktober 2024 · 16:13Eva

Update: 4 december 2024 · 15:20

In deze rubriek gaat Eva op zoek naar antwoorden op vragen rond relaties. Verschillende experts denken mee, afhankelijk van het onderwerp. Deze keer: hoe investeer je in de vriendschap binnen je relatie?

Mijn partner denkt over veel dingen anders dan ik en heeft ook heel andere interesses. Daardoor kan het zo nu en dan flink botsen tussen ons. Voordat we een relatie kregen, waren we goede vrienden en hadden we hier helemaal geen last van. Hoe kunnen we weer investeren in die vriendschap zonder dat de spanning en aantrekkingskracht tussen ons verdwijnt?

Annet

Een mooie vraag! Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat vriendschap het fundament van een goede relatie vormt. Volgens onderzoek van psycholoog John Gottman zijn ‘vertrouwen’ en ‘commitment’ de twee belangrijkste pilaren die een relatie overeind houden. En ook niet onbelangrijk: juist vriendschap vormt de basis van intimiteit en bevredigende seks. Investeren in vriendschap is dus een-op-een investeren in je relatie.

Lucht

Het kan heel verfrissend zijn om als stel eens stil te staan bij de kenmerken van een goede vriendschap. Stel, je zou enkel vrienden zijn, dan is het prima om je eigenheid en vrijheid te behouden. Je hebt respect voor elkaar, steunt elkaar, vindt het fijn om samen te zijn, maar tegelijk is het ook niet erg om elkaar af en toe even flink zat te zijn. Je vergeeft elkaars fouten vrij makkelijk. Hè, wat een lucht geeft dat! Kan een liefdesrelatie daar eigenlijk niet een hoop van leren? Want hoe snel zijn we geneigd toch wel erg veel op elkaar te willen lijken – of elkaar op een bepaalde manier steeds meer te claimen?

Een paar voorbeelden:

  • Je wilt toch wel heel graag dat je partner het met je eens is. Dat geldt voor heel wat onderwerpen.
  • Je partner moet hetzelfde leuk/belangrijk vinden als jij. Dat geldt voor de inrichting van het huis, het soort vakanties, de invulling van jullie vrije tijd, de omgang met de kinderen … Waarvoor eigenlijk niet?
  • Je vindt het niet fijn als je partner je teleurstelt – en dat laat je weten ook.
  • Je partner moet jouw familie even leuk vinden als jij.
  • Je bent not amused als je partner te veel in andere vriendschappen investeert.

En vul zelf maar verder aan.

Misschien toch best begrijpelijk dat menig partner het hier op een gegeven moment stikbenauwd van krijgt. Hoe komt het toch dat sommige mensen in een partnerrelatie proberen alle oneffenheden weg te werken en in wezen nog maar weinig verschil dulden?

Vier jullie verschillen

Een sterke vriendschap binnen een relatie kan ervoor zorgen dat je verschillen juist leuk gaat vinden. Je gaat zien hoe jullie elkaar kunnen aanvullen in het anders-zijn. Maak gebruik van elkaars sterke punten en word geen tweeling. Als je daarop gaat letten, worden je ruzies minder vijandig, toon je meer respect voor elkaar en kun je juist geïnspireerd raken door de ander. Bovendien kan het verschil tussen jullie juist voor een bepaalde afstand en spanning zorgen die goed is voor je seksleven. Het vergroot de aantrekkingskracht. Verschil moet er juist zijn.

Blijf elkaar altijd open vragen stellen, en blijf elkaar verhalen vertellen.

Gottman reikt ons in zijn onderzoek twee mooie methoden aan om de vriendschap tussen jullie levend te houden: blijf elkaar altijd open vragen stellen, en blijf elkaar verhalen vertellen. Verhalen over je verleden, over het heden, over je dromen, je ideeën. Hou die openheid, die nieuwgierigheid, die oordeelloosheid naar elkaar. Luister echt. Eer het anders-zijn. Durf je mening ter discussie te stellen. Het leven samen wordt er veel verrassender en veelzijdiger van.

Tekst: Yvonne van de Graaf

Meest gelezen

Lees ook