Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rijmend het Nieuwe Testament door met deze unieke kinderbijbel

Ron Schröder en Marianne Busser maakten Bijbel voor de allerkleinsten

“Iets maken wat al bestaat heeft niet zoveel zin,” vindt Ron Schröder. Daarom besloot hij samen met zijn vrouw Marianne Busser een unieke kinderbijbel voor de jongste kinderen te maken: het Nieuwe Testament op rijm.

Deel:

“We schrijven al decennialang kinderboeken. Ook verhalen op rijm,” vertelt de schrijver die samen met zijn vrouw al 434 boeken op zijn cv heeft staan. “We merkten dat volwassenen het fijn vinden om op rijm voor te lezen en kinderen houden de aandacht langer vast door de voorleesstijl die daarbij hoort. Toen we ontdekten dat er nog geen kinderbijbels op rijm in de winkel lagen, besloten we het erop te wagen."

Integer en vertrouwd

"We probeerden eerst het verhaal op papier te zetten dat naar verwachting de meeste moeite zou kosten om in rijm te vertellen: de paasgeschiedenis. Als het niet lukte om het belangrijkste stuk uit de Bijbel op de juiste manier op te nemen in deze Bijbel, konden we net zo goed meteen stoppen met het project. En ook omdat we de verhalen integer en vertrouwd wilden omschrijven, daagde deze geschiedenis ons uit. Toen we dit gedeelte succesvol afrondden, gingen we verder met de rest van het Nieuwe Testament.”

NT_Illu_31

Tekenaar Pyhai voorzag deze Bijbel van illustraties. “De tekenstijl is sfeervol, tijdloos en niet te druk. De illustraties bevatten geen detail te veel. In sommige bijbels staat Jezus heel bloederig afgebeeld wanneer Hij aan het kruis hangt. Maar we willen met dit boek de jongste kinderen op een veilige manier laten kennismaken met Gods Woord, dat soms inderdaad schokkende onderwerpen bevat. Die stukken mogen ze ontdekken wanneer ze er klaar voor zijn.”

Geen uitzondering

“Bijbel voor kinderen op rijm vormt een mooie opstap voor De Bijbel voor kinderen die we jaren geleden al schreven,” vertelt de schrijver, die zichzelf en Marianne een ‘schrijvende twee-eenheid’ noemt. “Onze eerste Bijbel richt zich namelijk op een oudere doelgroep. Dit project kostte veel tijd en voor het schrijven van de Bijbel op rijm gold hetzelfde. Bij elkaar zijn we ruim een jaar met het Nieuwe Testament op rijm bezig geweest. Professionals uit ons netwerk, onder wie Marcel en Lydia Zimmer, reageerden positief. Net als andere eerste lezers van dit boek.”

“We werken nog aan het Oude Testament op rijm,” sluit de schrijver af. “De tekst ligt inmiddels vrijwel volledig op tafel. Alleen de illustraties moeten nog van de hand van Pyhai komen. Als het meezit, ligt de volledige Bijbel op rijm in 2022 in de boekwinkels.”

Bijbel voor kinderen – op rijm – Nieuwe Testament’, Marianne Busser en Ron Schröder, Van Holkema & Warendorf, 104 blz., € 15,99.

Tekst: Lukas ten Napel
Beeld: Pyhai

--:--