Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rik van de Westelaken: '20 jaar Wie is de Mol?' vanuit Toscane

Wie zijn de kandidaten?; zaterdag, 20.30 uur, NPO 1

Deel:

Ter ere van het twintigste seizoen van het programma Wie is de Mol? (AVROTROS) krijgen tien oud-deelnemers een herkansing in Italië. Het thema is ‘renaissance’, oftewel wedergeboorte: een ideaal thema voor het opnieuw proberen te ontmaskeren van de mol. Een portret van Rik van de Westelaken, die sinds 2018 meereist als presentator. 

“Toen we begonnen met de opnames van het jubileumseizoen had ik het China-seizoen nog vers in het geheugen – en dat hielp," vertelt Rik van de Westelaken over 20 jaar Wie is de Mol? "Ik was al wat geroutineerder als presentator en kende mijn collega’s veel beter dan bij vorige edities, dus de samenwerking liep op rolletjes. Door de deelname van oud-kandidaten voelde het sowieso gelijk vertrouwd. Ik heb echt genoten van dit seizoen.”

Waar kijk je het meest naar uit om terug te zien?
“Ik verheug me op de opdrachten die heel erg goed gelukt zijn. En dit seizoen gaan we iets nieuws doen, iets wat nog niet eerder gebeurde. Ik ben benieuwd hoe de fans daarop zullen reageren.”

Wie is Rik van de Westelaken?

• 49 jaar.
• Heeft een vwo-diploma, propedeuse Bestuurskunde en diploma Communicatiewetenschap behaald.
• Begon op zijn 16e bij omroep Kersenland (later Skyline RTV) in Uden.
• Werkte daarna tot 1999 bij AT5 als redacteur, verslaggever en presentator.
• Was vanaf 1999 zeventien jaar lang NOS-verslaggever en -presentator.
• Presenteert nu Wie is de Mol? en EenVandaag.

Liever nog eens meedoen of het blijven presenteren?
“Dat is makkelijk: blijven presenteren!" zegt Rik van de Westelaken enthousiast, hoewel hij ook goede herinneringen heeft aan zijn eigen deelname aan Wie is de Mol? "Als deelnemer in 2015 had ik geen leuker seizoen en geen beter resultaat kunnen wensen; ik won. We hebben zó veel plezier gehad, het was een unieke ervaring. Maar elke keer weer mee op reis mogen als presentator is een groot feest. Het is hard werken, maar vooral héél leuk.”

Lees ook: Ds. Arie van der Veer weet wie De Mol is
Lees ook: Ds. Arie van der Veer weet wie De Mol is

Wat wilde je als kind worden?
“Acteur of schrijver. Grappig genoeg ben ik het nu allebei een beetje. Als tv-presentator geef ik ook een soort ‘performance’ én schrijf ik veel teksten zelf. Dus dat komt mooi samen in deze baan.”

Waarin zou je graag beter willen zijn?
“Geduldiger zijn. Door het leven van deadline naar deadline als journalist, ben ik iemand die snel kan schakelen, ook in mijn privéleven. Als er een probleem op mijn pad komt, wil ik dat gelijk oplossen. Ik kan zo nu en dan gefrustreerd raken. In plaats daarvan zou ik graag de boel de boel willen laten en afwachten wat er gebeurt. Dan ben ik ook leuker voor mijn omgeving. Soms lossen dingen zich vanzelf op.”

Door de deelname van oud-kandidaten voelde dit seizoen gelijk vertrouwd

Wat doe je op je eerste dag als baas van Nederland?
“Voor alle mensen in de zorg, in het onderwijs en bij de politie een hoger loon regelen. En daarna zou ik zo veel mogelijk kinderen aan het lezen willen krijgen.”

Wat was de lastigste beslissing uit je carrière?
“Ga ik weg bij het ‘veilige nest’ van het NOS-Journaal en kies ik voor avontuur? Dat was in 2016 een lastige beslissing, maar wel de beste die ik tot nu toe genomen heb. Ik heb sindsdien zo veel geweldige ervaringen opgedaan en ik mag aan de leukste programma’s meewerken die er zijn. Daar geniet ik nog elke dag van!”

'20 jaar Wie is de Mol?' - Wie zijn de kandidaten?

20 jaar Wie is de Mol?
Rik van de Westelaken presenteert het jubileumseizoen van Wie is de Mol? De kandidaten blijven onbekend voor elkaar en het publiek, totdat het spel is begonnen. 
Vanaf 5 september, iedere zaterdag, 20.30 uur, NPO 1

Moltalk
Na iedere aflevering bespreken Rop Verheijen en Marlijn Weerdenburg met hun gasten in Moltalk de laatste ontwikkelingen en alle complottheorieën. 
Vanaf 5 september, iedere zaterdag, 21.30 uur, NPO 3

Tekst: Anouk van de Schootbrugge
Beeld: AVROTROS 

Kijk 'Wie is de Mol?' hier terug

Kijk 'Moltalk' hier terug

--:--