Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rikko Voorberg: 'Denk niet: Jezus fikst het wel'

Initiatiefnemer van 'We gaan ze halen'

Wie zijn de profeten van deze tijd? En welke boodschap hebben zij voor ons? 'Moderne profeet' Rikko Voorberg vertelt.

Deel:

“Ik strijd al jarenlang vóór en vooral mét vluchtelingen en ongedocumenteerden, onder andere via de ‘Werkgroep Vluchtelingen’. Daarnaast was ik bijvoorbeeld initiatiefnemer van de actie ‘We gaan ze halen’. In 2020 vloog ik met een leeg vliegtuig naar Lesbos om vluchtelingen op te halen.

Natuurlijk kan ik de vluchtelingenproblematiek vandaag of morgen niet oplossen. Maar tegelijkertijd los je het probleem met ontkennen sowieso niet op. Ik heb simpelweg geen keus, ik kan niet zeggen: ‘Ik hou ermee op.’ Vluchtelingen aan de grens hebben toch ook geen keus?
Niet iedereen is in staat om naar Lesbos te vliegen. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Want hier in Nederland kun je net zo goed bijdragen aan een stukje van de oplossing. Geld geven is mooi, en hartstikke belangrijk. Want er is gewoon veel geld nodig. Maar weet je, het zou zo mooi zijn als het daar niet bij bljft. Zie het helpen van de ander als een kans om echt in contact te komen met ‘mensen onderweg’. Meld je bijvoorbeeld aan bij Vluchtelingenwerk als taalmaatje. Geloof me, je helpt niet alleen de ander. Het helpt ook jou anders naar de wereld en naar ‘mensen onderweg’ te kijken.

Ik geloof dat Jezus ook de randen van de samenleving zou opzoeken als Hij hier op aarde zou rondwandelen. Hij verwacht ook iets van jou. Samen dingen doen, dat levert echte contacten op. Je kunt niet blijven zitten en denken: Jezus fikst het wel. Wil je Hem echt volgen? Jezus zit in de taalklas en in het asielzoekerscentrum. Hij ontmoet je daar graag.”

Rikko Voorberg (41) is schrijver, activist en noemt zichzelf ‘theoloog in het wild’.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--