Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Romantische Alpenrit in 'Rail Away': de Wengern Alp Bahn

Donderdag, 16.30 uur, NPO 2

Deel:

Het EO-treinreisprogramma Rail Away komt vanmiddag weer vanuit Zwitserland. Startpunt is Lauterbrunnen, een dorp in het kanton Bern. Met de Wengern Alp Bahn (WAB) gaat de reis in deze aflevering over de langste tandradsmalspoorbaan ter wereld: ruim 19 kilometer lang. 

Als er in de hele wereld één infrastructureel kunstwerk is waar we allemaal spontaan romantische associaties bij krijgen, dan wel de stereotiepe Zwitserse spoorlijn: tunnels en bruggen die langs lieflijke alpenweides en adembenemende vergezichten voeren. Vaak maakt een dik pak sneeuw de idylle helemaal af. Talloze boeken, films en muziekstukken voeden de collectieve verbeelding over de romantische Alpen.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rail Away Wengern Alp Bahn Lauterbrunnen
Credits: Shutterstock .

Deze aflevering van Rail Away brengt al die ingrediënten en meer samen. Het startpunt van de rit is deze keer het station van Lauterbrunnen. De route loopt over de langste tandrad-smalspoorbaan ter wereld: de Wengern Alp Bahn (meer dan 19 kilometer lang). De camera’s ontmoeten lawinereddingshonden die een demonstratie geven. Verder omhoog naar de Wengernalp komen de vele skiërs en sleetje-rijders de trein letterlijk tegemoet gegleden.

Kleine Scheidegg

Op 2000 meter hoogte stappen de reizigers de trein uit in Kleine Scheidegg, een groot wintersportcentrum. Deze plek biedt uitzicht op bergreuzen als de Mönch, de Eiger en de Jungfrau. Velen van de reizigers gaan niet terug per trein, maar op eigen kracht. Want waarom zou je met de trein gaan als je ook per ski of slee kunt?

Rail Away - Zwitserland

Donderdag 19 november, 16.30 uur, NPO 2

Beeld: Shutterstock 

Kijk 'Rail Away' hier terug

--:--