Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ron van der Spoel in podcast ZOUT!: 'Thuis in Limburg'

'Niet meer die 99, maar aandacht voor dat ene schaap'

Deel:

Voormalig PKN-predikant en CU-politicus Ron van der Spoel wist dat hij naar Limburg moest verhuizen, maar niet waarom. Ron laat alles achter en maakt de sprong in het diepe. Nu runt hij een inloophuis van het Leger des Heils. In ZOUT! ontmoet Marieke Meijer hem in het zuidoosten van de provincie. 

Marieke Meijer reist naar deze streek om er de veelkleurigheid van God te ontdekken. Deze keer  in een van de ‘slechtste’ buurten van Heerlen,  waar ze Ron van der Spoel ontmoet bij zijn ‘nieuwe’ kudde. Eind juni 2018 ontvangt dominee Ron van der Spoel samen met zijn vrouw een duidelijke roeping om naar Limburg te verhuizen. Hij vraagt twee tekenen van God, en die krijgt hij. Van predikant in een grote kerk in Amersfoort wordt Ron vervolgens coördinator bij een inloophuis van het Leger des Heils. 

'Niet oordelen'

In Heerlen en Maastricht heeft de door de theologische wol geverfde predikant zichzelf opnieuw Bijbelse principes aangeleerd. Bijvoorbeeld: niet oordelen. "Ik heb 25 jaar lang voor die 99 schaapjes gezorgd, nu zit ik bij die ene die is kwijtgeraakt. Hoe ik dat aanpak? Ik drink koffie en luister. Ondertussen kan ik heel veel van mijn geloof kwijt, want ze zijn allemaal op zoek naar zin.”

Ik drink koffie en ik luister; ondertussen kan ik hier veel van mijn geloof kwijt

Waar hij eerst voor 1400 kerkgangers op de preekstoel stond en een performance gaf, zit hij nu met zes mensen aan een tafel en ontdekt een heel nieuw begrip van de Bergrede. Meer van God en minder van hemzelf is hij gaan zien. Dat deed pijn, maar geeft nu ook veel plezier. Verdriet ook, omdat hij nu leed en eenzaamheid ziet waar hij eerder weinig weet van had. Wat hij van God heeft mogen zien in de kerk en wat hij van God ziet in het inloophuis, wil hij graag met ons delen.  

Luister hier naar 'ZOUT!' met Ron van der Spoel

ZOUT! is een wekelijkse podcast rondom duurzaamheid, rechtvaardigheid, veelkleurigheid, natuur, relaties, opvoeden, armoede en eenzaamheid. Chris Segers en Marieke Meijer geven – bij toerbeurt, in series van vijf afleveringen – een beeld hoe gelovigen in het land smaakmakers zijn op deze terreinen. Marieke Meijer reist naar Limburg, waar ze Ron van der Spoel ontmoet. Luister hier naar deze aflevering: Buiten de kerk, maar dichter bij Jezus dan ooit! 

--:--