Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rosa was verslaafd aan Netflix

‘Ik kon niet meer stoppen met kijken’

“Ik was verslaafd aan Netflix en keek tot diep in de nacht de meest uiteenlopende series. Na elke aflevering nam ik mijzelf voor om te stoppen, maar door een spannende cliffhanger aan het einde keek ik tóch door.”

Deel:

Rosa: “Het begon allemaal na de geboorte van onze jongste dochter. Meteen na haar geboorte bleek dat zij een huilbaby was. Daarnaast hadden we diverse medische zorgen.  Ik liep 24/7 met een huilend kind rond en werd elke dag een beetje vermoeider. ’s Nachts zat ik urenlang met haar op schoot om haar te troosten. In het begin las ik op die momenten nog een boek, zodat ik niet in slaap zou vallen met haar in mijn armen en haar zou laten vallen. Maar op een gegeven moment was ik te moe om te lezen en pakte ik mijn mobiel.

Kind in een speelgoedwinkel

Iemand tipte mij over een prachtige christelijke serie op Netflix. Zonder er verder over na te denken installeerde ik de app op mijn mobiel. Ik was blij met wat afleiding tijdens die lange, gebroken nachten. Er ging een wereld voor mij open. Ik herinner mij dat ik me voelde als een kind in een speelgoedwinkel. Ik zag zo ontzettend veel leuke films en series. De nachten waren opeens niet meer zo lang en zwaar.

Ik koos bewust voor series waar je de Tien Geboden naast kon leggen

Natuurlijk begon ik eerst met alle christelijke films en series te kijken. Ik zwijmelde weg bij die 18e-eeuwse series en de prachtig kleding van die tijd. Ik genoot van de romantische verhalen, terwijl de rest van het gezin in diepe rust lag. De ene serie na de andere film werd door mij verslonden. Omdat ik na het kijken nog gewoon wilde kunnen bidden en Bijbellezen, zonder een slecht geweten te hebben, koos ik er bewust voor om alleen series en films te kijken waar ik de tien geboden naast kon leggen. Geen series waarin gevloekt werd, geen films waarin seks en overspel te zien was. Ook vermeed ik de series waar moord en doodslag in voor kwamen.

In het begin had ik het allemaal nog prima onder controle en keek ik alleen ’s nachts. Maar op den duur zaten de series zo in mijn gedachten dat ik overdag steeds vaker momenten zocht om te kunnen kijken. Omdat elke serie eindigt met een cliffhanger, werd het steeds lastiger om te stoppen met kijken. Ik zocht excuses om nog éven door te kunnen kijken en werd steeds creatiever. Je kunt al strijkend ook prima kijken, tenslotte. En stofzuigen lukt ook best met één hand.

Achteraf besef ik dat ik toen erg slecht in mijn vel zat

Achteraf besef ik dat ik toen erg slecht in mijn vel zat. De gebroken nachten en de zorgen die ik om mijn dochter had, vroegen veel van me. Na maandenlang nauwelijks te hebben geslapen en mij doorlopend zorgen te hebben gemaakt om mijn dochter, was mijn energie op. Mijn leven speelde zich binnen vier muren af. Ik had totaal geen sociale contacten meer. Het was een zware periode. Ik voelde me in die tijd alleen onbezorgd en gelukkig als ik een serie keek en even in het leven van de hoofdrolspeler kon stappen.

Helaas had ik op een gegeven moment alle ‘nette’ series gezien. Op basis van je kijkgedrag krijg je suggesties van Netflix en verslaafd als ik inmiddels was, nam ik het niet meer zo nauw met wat ik keek. Ik klikte overal op en verlegde mijn grenzen steeds verder. Op den duur keek ik alles wat los en vast zat. In het begin had ik nog last van mijn geweten, maar op een gegeven moment voelde ik een duisternis in mijn hart komen… Alsof ik de deur had opengezet voor de duivel en totaal geen geweten meer had. Ik werd onverschillig en hard. Van God nam ik afstand. De Bijbel werd niet meer geopend en bidden was verleden tijd. Ik verzon smoezen waardoor ik steeds minder vaak naar de kerk ging. Het deed mij allemaal niks meer.

Overweldigende liefde

Twee jaar lang ging ik totaal op in mijn verslaving, totdat God op een dag mijn ogen opende. Onverschillig zat ik in de kerk, mijn gedachten waren totaal ergens anders. Totdat de dominee een Bijbeltekst uit Hooglied 2 voorlas: ‘Mijn duif in de kloven van de rots, in de schuilplaats van de bergwand, laat Mij uw gedaante zien, laat Mij uw stem horen. Want uw stem is zoet, en uw gedaante bekoorlijk.’

Deze tekst sloeg in als een bom. Het was alsof God de plaats van de dominee innam en rechtstreeks tot mij sprak. Het ging over mij! Mijn hart was hard als een steenrots, maar God zocht mij op en maakte mijn hart weer levend. De hele preek leek voor mij bestemd te zijn.

Ik voelde een enorme vrede in mijn hart komen

Van het ene op het andere moment werden mijn ogen geopend en zag ik waar ik mee bezig was. Hoe ver ik bij God vandaan was gegaan, Hem pijn had gedaan terwijl Hij Zijn liefde op zoveel manieren aan mij had laten zien. Ik voelde Zijn overweldigende liefde en kon alleen maar huilen. Hij was al die jaren dat ik dwaalde, Dezelfde gebleven. Ik heb Hem om vergeving gevraagd en Hem gevraagd of Hij me wilde helpen om tegen mijn verslaving te vechten. Ik voelde zo’n enorme vrede in mijn hart komen, niet te omschrijven.

Het eerste wat ik heb gedaan, was de app van Netflix verwijderen. Met Gods hulp ben ik van deze verslaving afgekomen. Het blijft mijn zwakke punt. Met name in de weekenden heb ik het best weleens moeilijk. Dat zijn de avonden waarop ik het gezellig vind om even ontspannen een film te kijken, maar ik weet dat het voor mij beter is om Netflix te vermijden. Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat ik van mijn verslaving af ben gekomen. Tegenwoordig kijk ik heel af en toe een film op New Faith Network. Ze zijn hopeloos saai in verhouding met wat ik altijd keek, maar ik kan na afloop van de film tenminste zonder schuldgevoel met God praten.”

(vanwege privacyredenen is de naam Rosa gefingeerd)

Geschreven door

Rita Maris

--:--