Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rotterdam redt panda’s onder de eiken

Bomentuin Trompenburg in Rotterdam bekommert zich om het lot van Mexicaanse eiken die met uitsterven worden bedreigd. ‘Het zijn eigenlijk panda’s onder de bomen, maar ze hebben niet die aaibaarheidsfactor’, zegt Gert Fortgens in de podcast Eik & Ik.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Trompenburg bezit de grootste collectie eikensoorten van ons land. Daar horen ook zeldzame eiken bij die langzamerhand verdwijnen. Wereldwijd wordt 1 op de 3 soorten eiken bedreigd met uitsterven. Mexico is het land met het grootste aantal soorten eikenbomen. Maar het is ook het land waar de eik het meest onder druk staat. Mede door het kappen van bos voor de landbouw en uitdijende steden, vertelt Gert Fortgens, directeur van Trompenburg.

Kwetsbaar in het wild

Een aantal van de eiken verkeert in de gevarenzone en zijn overgebracht naar bomentuinen elders in de wereld, waaronder in Rotterdam. Zo worden ze veilig gesteld door de internationale Oak Society, een wereldwijd gezelschap van eikenkenners. ‘Wat de dierentuin is voor bedreigde panda’s zijn wij voor eiken. Veel Mexicaanse eiken op berghellingen zijn zeer kwetsbaar in het wild’, zegt Fortgens.

Toekomstbomen

De Mexicaanse eiken zijn volgens de Trompenburg-directeur mogelijk ook interessante toekomstbomen voor Nederland. ‘Onze stadsbomen krijgen het steeds lastiger door de warmte, droogte en het verstedelijkte milieu. Misschien zijn de Mexicaanse eiken hier in Nederland heel toepasselijk.’

Beluister het volledige verhaal in de podcast Eik & Ik, waarin Wim Eikelboom bijzondere verhalen verzamelt over de boom waaraan hij zijn naam heeft te danken. 

--:--