Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reizen door Rusland levert opmerkelijke verhalen op

‘Als je hier zegt dat we bang zijn voor Poetin, lachen ze je uit’

“In Rusland is het leven gewoon een beetje een risico,” zegt Rusland-correspondent William Immink. Reizend door het enorme land zocht hij naar opvallende verhalen en onderbelichte thema’s. De ervaringen die er het meest uitsprongen, schreef hij op in zijn debuut 'Kaaskop tussen de kalasjnikovs'.

Deel:

“Als kind woonde ik in Kazachstan, een buurland van Rusland waar mijn ouders ontwikkelingswerk deden,” vertelt Immink. “Toen ik jaren later sociale geografie studeerde, begon die regio weer te borrelen. Ik beheers de Russische taal en het ongeciviliseerde dat Rusland heeft, trok me. Inmiddels woon ik al twee jaar in Rusland. Ik heb er mijn vrouw Anna ontmoet en inmiddels hebben we een kindje.”

Grenspost

William werkt als correspondent voor verschillende nieuwsmedia. “Maar soms kan ik lastig mijn ei kwijt in zeshonderd woorden. Daarom heb ik een aantal verhalen gebundeld en naar een uitgever gestuurd, die was meteen enthousiast.”

Achteraf hoorden we dat mensen daar soms beroofd worden

Spannende avonturen verkopen altijd.
“Zeker. En we maken af en toe bijzondere dingen mee. Zo wilden Anna en ik van onze woonplaats Izhevsk reizen naar Tbilisi, in Georgië. De navigatie stuurde ons door een gebied dat werd geteisterd door conflicten tussen islamitische en Russisch-orthodoxe bevolkingsgroepen. Op een gegeven moment kwamen we bij een zwaarbewaakte grenspost. We werden heel streng gecontroleerd en uiteindelijk mochten we door. Achteraf hoorden we dat mensen daar soms beroofd worden.”

Je moet echt een knop omzetten, in Rusland is het leven gewoon een beetje risico

Niks te kiezen

En zo zijn er meer verhalen te vertellen. Zo is er een stad waar regelmatig mensen en huizen onder de grond verdwijnen door zogeheten sink holes. “Je weet dat het kan gebeuren. Je moet echt een knop omzetten, in Rusland is het leven gewoon een beetje een risico. Wij kunnen kiezen om ernaartoe te reizen. Maar voor de Russen is het anders, die hebben niks te kiezen.”

Russische tank (beeld: William Immink)
Russische tank (beeld: William Immink).

In het Westen is Poetin niet populair. Hoe is dat in Rusland zelf?
“Als je tegen Russen zegt dat we in Europa bang zijn voor Poetin, lachen ze je vierkant uit. Het frame van een Rusland dat morgen in onze achtertuin kan staan, is gecreerd door diegenen die graag meer Europese integratie zouden willen. Wel is het zo dat het vertrouwen tussen Rusland en het Westen wederzijds weg is.”

Van de Sovjet-Unie kunnen we leren hoe het niet moet
"De kerken worden nu wel weer opgeknapt." Foto: interieur-detail in de Kathedraal van st. Michael,
"De kerken worden nu wel weer opgeknapt." Foto: interieur-detail in de Kathedraal van st. Michael, Izhevsk (beeld: William Immink).

Wat kunnen we leren van Rusland?
“Gastvrijheid, dat je alles uit je handen laat vallen voor je gasten. Daarnaast valt er van de Sovjet-Unie te leren hoe het niet moet. Men heeft daar zeventig jaar geprobeerd God te verbannen en nu zie ik in het Westen een soortgelijke beweging. Man-vrouwrollen, Bijbelse normen en waarden: alles moet kapot. In Rusland knappen ze de kerken nu wel weer op en proberen ze voort te bouwen op de orthodoxe traditie, maar het geloof is ingeslapen. Mensen lezen niet in de Bijbel en kennen niet zoiets als bekering. De corruptie en oneerlijkheid tieren welig. We moeten in het Westen echt terug naar de christelijke basis onder onze maatschappij, anders komt het niet goed.”

‘Kaaskop tussen de Kalasjnikovs’, William Immink, KokBoekencentrum, 208 blz., € 17,99

Beeld: William Immink
Tekst: Lars Jacobusse

--:--