Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rutte: "Ik twijfel constant aan geloof"

Premier praat over zijn geloof in Zomergasten

Minister-President en VVD-leider Mark Rutte noemt zichzelf iemand die constant twijfelt "maar met 51 procent in het geloof staat". Uit een optreden in het TV-programma Zomergasten bleek ook dat hij grote bewondering heeft voor de "diepe godsbeleving" van Johan Sebastian Bach.

Deel:

De Hervormd opgevoede Mark Rutte praat in het openbaar zelden over zijn religieuze opvattingen, maar voor het VPRO-programma Zomergasten maakt hij een uitzondering. In dit TV-format mag de gast zelf historische TV-fragmenten aandragen, waar dan over wordt doorgepraat.

Goddelijk
In de drie uur durende marathon-uitzending had Rutte zelf twee fragmenten aangedragen waarin expliciet over geloof werd gesproken. Zo begon de premier met een stukje uit een BBC-documentaire over de door hem zeer bewonderde componist Bach. "Vanuit mijn functie mag ik nu ieder jaar naar de Mattheus Passion. Dat is een traditie in Nederland. Drie uur lang krijg je dan zo'n golf over je heen van de meest goddelijke muziek die er is. En heel diep godsgeloof, een heel diepe godsbeleving. Een heel diepe overtuiging in het geloof - geen twijfel over dat geloof. Ik ben nu 49 en twijfel constant over dat geloof, maar hij heeft altijd dat geloof als een rode draad in zijn leven gehad. En dat heeft hem enorm gevoed."

Mitterand
In een fragment twee uur later biedt Rutte opnieuw een opening om over zijn geloofsovertuiging te spreken. Hij laat een fragment zien van een documentaire over de Franse president Francois Mitterand, waaruit blijkt dat hij veel bezig was met thema's als dood en geloof. Rutte: "Ik ben zelf Hervormd opgevoed. En ik hoor zelf bij de groep die heel veel twijfel heeft maar met 51% in het geloof staat. Ook Mitterand worstelde heel erg met die thema's."

 

--:--