Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sandra heeft een agressieve hersentumor

'Als ik nu corona krijg, is de kans klein dat ik op de IC behandeld mag worden'

In februari kreeg Sandra (51) te horen dat zij een agressieve hersentumor heeft. Na een spoedoperatie werd de tumor verwijderd, gevolgd door chemotherapie en bestralingen. De arts vertelde Sandra dat de kans klein is dat zij op de IC behandeld zal worden, mocht zij nu Covid-19 krijgen. Een beangstigend vooruitzicht, maar Sandra vertrouwt erop dat God haar zal beschermen.

Deel:

“Mijn man en ik hadden een zorgvolle periode achter de rug, want bij mijn man was een zeldzame vorm van kanker ontdekt. Zijn chemotherapie en bestralingen waren afgerond en we haalden opgelucht adem, niet wetende wat ons boven het hoofd hing. 

Ik ben in de overgang en heb veel last van hormonale migraine. Op een gegeven moment kreeg ik problemen met mijn smaak en was ik vaak misselijk. Ik maakte een afspraak met een overgangsconsulent en zij legde uit dat de waarneming van smaken en geuren, onder invloed van hormonen kon veranderen, net zoals bij een zwangerschap gebeurt. Ik vond het behoorlijk wrang dat ik nooit zwanger was geworden, maar in de overgang wél dit soort symptomen kreeg.”

Hormonale migraine

“Toen ik op een dag enorm veel last van hormonale migraine en misselijkheid kreeg, belde mijn man de huisarts voor advies. De huisarts kwam langs en na onderzoek bevestigde hij dat mijn klachten inderdaad bij hormonale migraine paste. Hij gaf iets tegen de misselijkheid en vertrok weer.

Toen ik de volgende dag wakker werd, voelde ik me weer wat beter en samen met mijn man en twee van onze ‘bonuskinderen’ hebben wij gezellig op ons bed zitten ontbijten. Wij hebben geen kinderen, maar God zegende ons met zeven lieve ‘bonuskinderen’. Kinderen van andere ouders, die in de loop van de jaren op ons pad zijn gebracht en waar wij liefde aan mogen geven en veel liefde van terugkrijgen.”

Alle alarmbellen gingen rinkelen

“In de loop van de dag knapte ik wat op, maar ’s nachts ben ik gaan spoken, vertelde mijn man mij later. Zelf weet ik hier niks meer van, want ik ben een paar weken uit mijn geheugen kwijt. Ik was erg gedesoriënteerd en ging zelfs naast het bed zitten in plaats van erin te gaan liggen. Mijn man heeft mij, samen met onze bonusdochter, in ons bed gelegd.

De volgende morgen ontdekte mijn man dat ik in mijn slaap had overgegeven. Toen hij mij vervolgens op geen enkele manier wakker kon krijgen, gingen zijn alarmbellen rinkelen en belde hij de noodlijn van de huisarts. Die besefte direct de ernst van de situatie en belde 112. De straat afgezet werd afgezet en politie, brandweer en ambulancepersoneel zijn druk in de weer geweest om mij zo snel mogelijk, vanuit een raam op de bovenverdieping, naar beneden te vervoeren. Ik werd met grote spoed naar het ziekenhuis gebracht.”

Tijdens de MRI-scan kreeg ik een hartstilstand

“In het ziekenhuis werd al snel duidelijk dat ik een hersentumor had. Het vocht rondom de tumor drukte op mijn vitale functies en om te kunnen overleven, moest ik meteen geopereerd worden. Om een duidelijk beeld te krijgen, kreeg ik eerst een MRI-scan, maar tijdens het onderzoek kreeg ik een hartstilstand. Ik werd gereanimeerd en met spoed klaargemaakt voor de zes uur durende operatie. 

Na de operatie werd ik naar de IC gebracht en aan de beademing gelegd. Het zou tweeënzeventig uur duren voordat ik afgekoppeld zou worden van de apparaten. Pas als ik wakker werd, zou duidelijk worden hoeveel hersenschade ik had opgelopen.”

Wonder

“Die nacht vond er een wonder plaats. Ondanks het feit dat het onvoorstelbaar is om kort na zo`n zware operatie en alle toegediende medicatie, wakker te worden, hoorde ik een stem Die zei: ‘Lief kind, je moet wakker worden en tot het doel van je leven komen’. Toen God mij riep, hield niets mij nog tegen. Tot verbazing van al het verplegend personeel en de artsen, werd ik zeven uur na mijn zware hersenoperatie al wakker. 

God had in het verleden al meerdere keren laten weten dat ik tot het doel van mijn leven moest komen, maar tot op heden weet ik niet welk doel God voor ogen heeft. Ik heb een tijdje gedacht dat God daar het kinderastmacentrum mee bedoelde, dat ik kort daarvoor met twee collega`s had opgericht. Waarschijnlijk is Zijn plan voor mij groter. Ik vermoed dat God mij nog wel duidelijk zal maken welk pad ik moet volgen.”

Hoe past een agressieve hersentumor in Uw plan?

“De neurochirurg kwam langs en vond het heel bijzonder dat het zo goed met mij ging. ‘We maakten ons ernstig zorgen over u, toen u hier binnenkwam’, zei hij. Tot zijn verwondering bleek na zijn onderzoek dat ik geen enkele schade aan de hersentumor en risicovolle operatie had overgehouden. 

Een aantal dagen later kreeg ik de uitslagen van de onderzoeken. Ik bleek een zeer agressieve, kwaadaardige hersentumor te hebben. De arts vertelde mij dat de tumor dankzij de operatie weg was, maar dat hij vroeg of laat weer terug zou komen. Ik dacht meteen: God, U zei toch dat ik tot mijn doel moet komen, hoe past deze ernstige diagnose dan in Uw plan?”

Tijdens mijn bestralingen praat ik met God

“Mijn man en ik denken veel na over alles wat er is gebeurd. Dat God mij wakker heeft gemaakt en tegen mij heeft gesproken, heeft wat te betekenen. Ook al weten wij op dit moment nog niet wat. We hebben samen afgesproken dat wij ‘plan G’ – zo noemen wij Gods plan met ons leven – zullen volgen, hoe de weg ook zal gaan. Omdat wij dichtbij Gods plan met ons leven willen blijven, lezen wij samen Het meesterwerk van God van Henk Binnendijk en luisteren wij diverse podcasts.

Tijdens mijn dagelijkse bestralingen bid ik tot God en voel ik Zijn aanwezigheid. Tot mijn grote verwondering sprak God een paar weken geleden, tijdens een bestralingsmoment, tot mij: ‘Het gaat heftig worden, maar jij en je huisgezin zullen beschermd worden’. Een belofte die mij troost en vertrouwen geeft.”

Corona

“Omdat mijn beenmerg weigert bloedplaatjes aan te maken, is het van belang dat ik geen corona krijg. Ik ben erg kwetsbaar en zit middenin een zware chemotherapie en bestralingen. Als ik besmet raak met het coronavirus is mijn kans om te overleven zo klein, dat de arts mij heeft verteld dat de kans bestaat dat ik niet behandeld zal worden op de IC. Een wekenlange behandeling op de IC, zou daarnaast betekenen dat de behandeling van de tumor vertraging zou oplopen, met de dood tot gevolg.

Ik was erg verdrietig en boos toen ik deze boodschap kreeg, maar ik houd me vast aan de belofte die God mij heeft gegeven: mijn huisgezin en ik, zullen beschermd worden! In dit vertrouwen leef ik nu, wetend dat ik een hemelbewoner ben, die hier maar tijdelijk op aarde leeft. Ik ben op weg naar Hem en de eeuwigheid die Hij voor ons bestemd heeft. Waarom de dingen gaan zoals ze gaan, weet ik niet. Maar ik weet wél dat God een plan heeft met een ieder van ons en dat plan draait niet om mij.”

Lees ook: hoe herken je een hersentumor?

Geschreven door

Rita Maris

--:--