Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Seksualiteit is prachtig, maar zet er een paar hekjes omheen'

Tijs van den Brink over stealthing

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord: ‘stealthing’. Dat is het stiekem afdoen van een condoom tijdens het vrijen.

Deel:

Twee mannen stonden deze week voor de rechter vanwege deze hande­ling. De ene man was ‘vergeten’ een condoom om te doen, de andere had gewoon zonder overleg besloten hem af te doen. Het OM neemt het zwaar op. Omdat stealthing officieel (nog) niet verboden is, wordt de beide man­nen verkrachting ten laste gelegd. De eis: een jaar gevangenisstraf (deels voorwaardelijk). 

Wat volgde in de media, was een debat over de vraag of het OM dit zomaar kan doen. Mannelijke top­ advocaten noemden het ‘bizar’ dat het afdoen van een condoom als verkrach­ting wordt gezien. “Het is bizarre, ju­ridische nonsens. Als een vrouw tegen de afspraken in de pil niet slikt, is dat dan ook verkrachting?” vroeg advo­caat Bart Swier zich af in het AD. En advocaat Peter Schouten: “Als we alles wat laakbaar is ook strafbaar gaan stellen, gaan we in een heel benepen wereld leven. Dan zit straks de helft van de mensen met een strafblad.” Noem het beschamen van vertrouwen maar ‘benepen’...

Ik probeerde me even voor te stellen wat er gebeurt in de hoofden van de mannen die zich schuldig maken aan ‘stealthing’. Je staat op het punt de liefde te bedrijven, maakt afspraken over hoe dat in z’n werk zou moeten gaan en besluit dan op het moment su­prême je condoom te verwijderen. Wat denk je dan in vredesnaam? “Ik wil het, ze heeft het niet door, dus doe ik het?”

Met liefde heeft dit natuurlijk hele­ maal niets te maken. Want dan zou je het vertrouwen van de persoon met wie je op het punt staat het meest intieme te doen wat twee mensen kunnen doen, nooit zo beschamen. Als ik maar aan m’n gerief kom... En zoals zo vaak als het gaat om seksuele on­gelukken, is de vrouw weer de dupe.

Ik lees dit soort berichten in de krant altijd met grote vervreemding. Wat gebeurt er allemaal? En net als in allerlei MeToo­zaken, ben ik ontzettend dankbaar voor wat mij al jong is geleerd als het gaat om seksualiteit: het is prachtig, maar zet er een paar hekjes omheen. Ter bescherming van iedereen.

Is het echt een heel raar idee om seks te beperken tot degene van wie we echt houden en aan wie we langdurig trouw zijn? Ik denk dat de wereld er behoorlijk van zou opknappen...

Geschreven door

Tijs van den Brink - Gastauteur

--:--