Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Simon en Andreas in de serie 'The Chosen'

Ontdek de personages uit de serie 'The Chosen' en hun plek in de Bijbel.

Simon en Andreas zijn broers. In de eerste aflevering van 'The Chosen' kwamen ze al kort in beeld. Ze bang zijn hun boot en huis te verliezen door een belastingachterstand.

Deel:

In aflevering twee zien we Simon in een gokhuis. Hij lacht mee met de kooplieden, maar is van plan hen te verlinken bij de Romeinen in ruil voor een extra jaar uitstel van belastingbetaling. Andreas vindt daar het zijne van en spreekt Simon erop aan.

Simon en Andreas bespioneren de vissers om ze te betrappen op het werken op sabbat. Iets wat echt niet mag volgens de Joodse wet omdat de sabbat een heilige rustdag is. (Lees de wet na in Deuteronomium 5)

Tijdens de sabbatsmaaltijd vertrekt Simon naar het meer om te kijken of er vissers werken op sabbat. Het laatste wat we daarvan in de aflevering zien, is dat er Romeinen naar Simon toelopen.

Simon en Andreas in de Bijbel

In Matteüs 4 vers 18 tot 20 lezen we voor het eerst over Simon en Andreas. Hier worden ze door Jezus geroepen om Zijn volgelingen te worden: "Toen Hij langs het meer liep, zag Hij twee broers, Simon, die Petrus genoemd wordt, en zijn broer Andreas. Ze wierpen hun net uit in het meer, het waren vissers. Hij zei tegen hen: 'Kom, volg Mij, ik zal van jullie vissers van mensen maken.' Ze lieten meteen hun netten achter en volgden Hem."

De broers laten alles vallen en volgen Jezus. Dat doe je niet zomaar. Waarschijnlijk hadden ze al het een en ander gehoord van Jezus en de dingen die Hij had gedaan. Ze herkenden Hem, want in 1 Johannes 1 vers 41 en 42 staat: "Een van de twee die gehoord hadden wat Johannes zei en Jezus gevolgd waren, was Andreas, de broer van Simon Petrus. Vlak daarna kwam hij zijn broer Simon tegen, en hij zei tegen hem: 'Wij hebben de messias gevonden.' (dat is Christus, de gezalfde)."

Lees het stuk over Simon en Andreas uit Matteüs 4 op bijbel.eo.nl.

Volg alles van The Chosen: meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang wekelijks een e-mail met achtergronden bij deze inspirerende serie.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--