Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sjirk Kuijper: ‘Schaamteloosheid kleeft aan mij’

Sjirk Kuijper neemt afscheid bij Deze Week

ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper neemt eind deze maand afscheid van zijn krant én de podcast Deze Week. Met zijn stevige opinies en doorwrochte analyses bracht hij, geheel in lijn met zijn ongeschreven motto, een schaamteloos christelijk geluid in de podcast.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Ik loop een beetje op mijn laatste benen”, bekent hij tijdens zijn slotopname van Deze Week. “Binnenkort is de machtsoverdracht bij het Nederlands Dagblad. Dan valt die totale verantwoordelijkheid als hoofdredacteur van je af. Daar leef ik naar toe, maar daardoor slaap ik wel slecht en zit ik hoger in mijn emotie.”

Emoties

Nu zijn emoties hem niet vreemd, ook niet tijdens het maken van de podcast. “Ik laat me weleens gaan. Het is die gezelligheid van met z’n drieën aan tafel zitten, zonder de gedachte dat wat je zegt voor altijd op het web blijft zwerven.”

Cocky zegt het ongeremde van Sjirk juist te waarderen in zijn bijdrages, al denkt Sjirk daar soms anders over: “De snelle gedachten zijn niet altijd de goede gedachten. Daarom weiger ik primaire gedachten te delen die niet onderbouwd zijn. Je kunt er echt naast zitten met je mening. Als ik een commentaaronderwerp krijg, vorm ik mijn mening pas als ik me erin verdiept heb.”

Schaamteloos

En in die commentaren en analyses komt Sjirk regelmatig pittig uit de hoek. Schaamteloos christelijk, noemde hij dat weleens in vacatureteksten van het ND. “Die schaamteloosheid kleeft aan mij. Er zijn weinig momenten dat ik mezelf erop moest betrappen dat ik om tactische redenen iets niet schrijf. Het zou in de journalistiek ook niet mogen gebeuren dat je iets niet schrijft om je lezers niet voor het hoofd te stoten.”

Desondanks waakt Sjirk ervoor om als een olifant in een porseleinkast tekeer te gaan. Een dagelijks ritueel herinnert hem daaraan. “Je hebt een verantwoordelijkheid om zelf te denken, maar het mooie van het christelijk geloof is dat je het niet op eigen kracht hoeft te doen. Daarom steek ik altijd een kaarsje aan om mezelf voor te houden dat het licht van buiten komt.”

Over Deze Week

In de opiniepodcast Deze Week nemen we de week door met, naar eigen zeggen schaamteloos christelijke krantenmaker Sjirk Kuijper, de telefoonverslaafde gelovige millennial Joram Kaat en met de altijd naar liefde in het nieuws zoekende relatie-expert Cocky Drost.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?

Ken je deze podcast al?

Het Ene Moment
Het Ene Moment

In de podcast Het Ene Moment gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met uiteenlopende gasten over hét bepalende ogenblik, dat ze gemaakt heeft tot de mens die ze nu zijn.

--:--