Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Soms krijg ik de meest merkwaardige verzoeken'

Tijs van den Brink in de VROUW-podcast van de Telegraaf

Deel:

Als EO-presentator krijg je de meest merkwaardige verzoeken. De meest recente: of ik voor de VROUW- podcast 'Zo doet zij dat' van De Telegraaf in 1 minuut wil uitleggen wat voor mij de kern van Kerst is. De hoofdredacteur van VROUW, Marieke ’t Hart, en de glossy-coördinator Sabine Leenhouts bespreken die minuut vervolgens met z’n tweeën in een podcast.

Als zo’n verzoek mij bereikt, overleg ik altijd even met de afdeling voorlichting. Daar kunnen ze mijn primaire vragen meestal wel beantwoorden: Wat is dit voor een podcast? Luisteren er ook mensen naar? Wat doen ze precies na die minuut, fakkelen ze de man van dienst dan genadeloos af? En: Wanneer moet het af?

Als die vragen naar tevredenheid worden beantwoord, zeg ik ja. Zo ook in dit geval. M’n basishouding als het om dit soort dingen gaat, is toch een beetje dat ik ‘altijd bereid wil zijn verantwoording af te leggen van de hoop die in mij is’. Ik weet niet per se of Petrus ook de VROUW-podcast van De Telegraaf op het oog had toen hij deze tekst schreef, maar ik waag het erop. Geholpen door de Amersfoortse journalist en predikant Dick Schinkelshoek, die onlangs preekte over Psalm 51: “... was mij en ik word witter dan sneeuw.”

“Hallo allemaal! Ja, waar draait de kerstgedachte voor mij echt om? En dan in één minuut... Ehm, laat ik het via de sneeuw proberen. Waarom hopen zo veel mensen op een witte Kerst? Dat zien velen,en ik ook wel hoor, toch als een soort summum. Prachtig als de wereld met Kerst, het feest van vrede, wit is. Als een soort deken over de chaos die ons leven vaak is. Als een deken waaronder al het geschreeuw van deze tijd, alle onzekerheid over corona, alle angst om ziek te worden, alle polarisatie even wordt gesmoord. Even stilte, even rust, even paradijs.

Die gedachte, maar dan in het groot, is voor mij de kern van Kerst. Het kindje Jezus, de Zoon van God, kwam naar deze onrustige, wrede aarde om vrede te brengen. Zoals sneeuw vrede lijkt te brengen. Voor wie wil. Voor wie zich aan Hem durft over te geven. Voor wie wil schuilen tegen de gekte, de onrust, de angst.

Heel gek dit. Is dit wat? Ben heel benieuwd hoe jullie hierop reageren, maar ja, dat hoor ik natuurlijk pas later. Veel plezier samen!”

En nu maar hopen dat het landt. Raar vak, presentator zijn bij de EO

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--