Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sorry, maar moet de inhoud van m'n boekenkast nu óók al duurzamer?

Duurzaam lezen, kan dat ook al? Ja, zegt Wilbert. Want laten we wel wezen: dat papier en die inkt zijn niet heel goed voor het milieu…

Deel:

Sinds een jaar heb ik een e-reader. Deels omdat ik zo tijdens het reizen minder boeken hoef mee te nemen, maar ik kocht het apparaat ook omdat ik het gevoel had dat al die boeken niet goed voor het milieu kúnnen zijn. En als het op dit moment nog niet duurzaam is om een e-reader te hebben, dan kan het dat wellicht wel worden als steeds meer mensen er een kopen. Maar hoe zit het nu eigenlijk? Hoe lees je het meest duurzaam?  

Papierindustrie is aardig vervuilend

De drukwereld is aardig vervuilend: voor papier zijn bomen nodig, de inkt is soms giftig. Al met al - zoals Milou van De Correspondent in dit mooie overzichtsartikel met als bron een boek van gerecycled papier laat zien - veroorzaakt de papierindustrie drie keer zoveel uitstoot als de luchtvaart.  

En als je dan een e-book leest, waardoor je dus geen inkt en papier nodig hebt? Hoeveel moet je dan lezen om zo’n reader duurzamer te maken dan een boek? Gelukkig zijn er mensen die dat uitrekenen: als je naar de minst optimistische cijfers kijkt moet je - om op dezelfde uitstoot als een papieren boek dat één keer gelezen wordt uit te komen - op een e-reader zo’n 40 à 50 boeken lezen.  

Boekenwurm? Overweeg die e-reader

Kort door de bocht: lees je veel? Gebruik dan een e-reader of koop je boeken tweedehands. Lees je wat minder (minder dan 22,5 boek per jaar)? Dan kan het duurzamer zijn om papieren boeken te lezen, als je maar regelmatig kiest voor een tweedehands boek. 

Nog even wat laaghangend fruit:  

  • Vergeet de ouderwetse bibliotheek niet!  
  • Er zijn mensen die alle boeken die ze hebben gelezen willen bewaren. Geef je daar wat minder om? Geef dan een boek door. Een mooie gelegenheid om verder te praten over een onderwerp met een vriend of vriendin.  
  • Ook voor aantekeningen gebruiken we veel papier. Ik gebruik zelf een Correctbook, een soort van whiteboard in boekvorm. Op die manier voorkom ik dat ik eindeloos veel papier gebruiken én het dwingt me om mijn aantekeningen af en toe door te nemen en te verwerken.  

Heb je een vraag over duurzaamheid? Stel ‘m dan aan Wilbert via redactie@lazarus.nl. Je mag ‘m natuurlijk ook naar ons tweeten of ‘m onder het Facebookbericht posten. 

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--