Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sosha Duysker reconstrueert de opstand op de Neptunus

'Weinig mensen kennen dit verhaal'; woensdag, 20.30 uur, NPO 2

Deel:

In 1785 ontploft een Zeeuws schip na een hevige strijd voor de Ghanese kust. Wat is er gebeurd? In het geschiedenisprogramma Opstand op de Neptunus (NTR) reist presentator Sosha Duysker terug in de tijd. Samen met historicus Ruud Paesie reconstrueert ze dit drama op zee. 

De Neptunus vertrekt in 1784 richting West-Afrika om goud, ivoor en slaven in te kopen in ruil voor handelswaar. Terwijl het schip van fort naar fort vaart, zitten er maandenlang honderden Afrikanen gevangen in het ruim. De omstandigheden zijn mensonterend. En dan moet de oversteek over de oceaan nog beginnen. In Opstand op de Neptunus wordt duidelijk dat de gevangenen overgaan tot een ultieme ontsnappingspoging.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Sosha Duysker Opstand op de Neptunus
In 'Opstand op de Neptunus' reist presentator Sosha Duysker af naar de Ghanese kust. Credits: NTR .

Het is de bloedigste opstand op zee in ons slavernijverleden en toch kennen maar weinig mensen het verhaal. Presentator Sosha Duysker en historicus Ruud Paesie reizen vanavond in Opstand op de Neptunus af naar de Ghanese kust. Wat heeft zich hier in 1785 afgespeeld? 

Opstand op de Neptunus

Na een hevige strijd ontploft de Neptunus voor de Ghanese kust. Wat ging er aan dit drama in 1785 vooraf? Sosha Duyker en Ruud Paesie reconstrueren in Opstand op de Neptunus de gebeurtenissen.

Woensdag 30 juni, 20.30 uur, NPO 2

Beeld: NTR 

Kijk 'Opstand op de Neptunus' hier terug

--:--