Ga naar submenu Ga naar zoekveld

SP-leider Lilian Marijnissen in 'De Kist'

Zondag 10 februari, 23.40 uur, NPO 2

Deel:

SP-leider Lilian Marijnissen weet van dichtbij wat het partijleiderschap van je vraagt. In haar familie komen hartklachten voor en haar vader, Jan, kreeg twee keer een hartaanval. En toch: "Zou ik jong sterven, dan heeft mijn leven wel zin gehad," vertelt ze in De Kist.

“Eis je dromen op!” schrijft Lillian Marijnissen op de kist die op de auto van Kefah ligt. “Met een uitroepteken, want dat is de opdracht in het leven,” licht ze toe. “Je moet opstaan voor je rechten, je dromen, je omgeving, mensen die je liefhebt, en de wereld. Iedereen herkent het wel in zijn eigen leven: het is niet altijd feest. Er zijn heel veel mooie en fijne dingen, maar soms is het leven ook een gevecht.”

Afscheid

Het gesprek met Lillian vindt plaats in café De Groene Engel in Oss. “Het is een leuke plek, waar ik graag kom. Maar het is voor mij ook een bijzondere plek. Vorig jaar hebben we hier afscheid genomen van Paul Peters. Hij was lang SP-voorzitter in Oss en is een van mijn leermeesters geweest wat betreft het politieke vak. Hij overleed vorig jaar aan kanker. Vlak daarvoor overleed zijn vrouw aan dezelfde ziekte.” 

Indrukwekkend sterven

Haar eerste grote verlieservaring heeft Lilian als haar oma overlijdt. Zij betekende veel voor Lilian. "Haar sterven was heel indrukwekkend. Zij was al in de 90, ik was 15. Nog steeds ga ik vaak naar haar graf toe. Dat vind ik prettig. Meestal leg ik een bloemetje neer, of ik vertel gewoon iets. Ik zoek dan even steun."  

Lilian Marijnissen over haar eigen dood

Ook al is ze nog maar een dertiger, toch is Marijnissen zich erg bewust van haar eigen sterfelijkheid. Haar vader – voormalig SP-leider Jan Marijnissen – kreeg twee keer een hartaanval en haar opa overleed er zelfs aan. “Het hart is een kwetsbaar iets bij ons in de familie. Ik moet dus wel opletten.” Zeker aangezien ze als partijleider een druk en gejaagd bestaan leidt, waarin Marijnissen continu druk voelt. Mocht ze morgen toch dood neervallen, dan heeft haar leven in elk geval wel zin gehad. “Ik zou de boel met een goed gevoel achterlaten.”

De Kist

Zondag 10 februari 2019, 23.40 uur, NPO 2

--:--