Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Spelenderwijs Bijbelteksten leren

Corina schreef een kinderdoeboek

Stilzitten en luisteren: elk kind vindt dat weleens moeilijk. Het boek Schatten verzamelen van Corina Schipaanboord biedt uitkomst. Door opdrachten en knutselwerkjes gaan ouder en kind intensief aan de slag met Bijbelteksten. “Elk werkje heeft een boodschap.”

Deel:

Corina is moeder van vier kinderen en verdiept zich regelmatig op zondagmiddag met haar kroost in een Bijbeltekst: ze leren de zinnen uit hun hoofd, doen een ervaringsopdracht en maken bijpassende knutselwerkjes. Corina krijgt hierop veel positieve reacties en besloot van haar zondagmiddaginvulling het boek Schatten verzamelen te maken. “Ik behandel psalmen, uitspraken van Jezus, advent en de lijdenstijd,” legt Corina uit. “Een psalm hak ik in stukken; per keer werk je aan één stuk. Het is geen dagboekje om er even na het eten bij te pakken, daarvoor is het te uitgebreid.”

Schatten_verzamelen

Bijbelteksten leren

Je staat met je kind bij elk tekstgedeelte stil aan de hand van een gebed, een ervaringsopdracht, het lezen van de tekst, het overdenken ervan en als afsluiting het maken van een toepasselijk knutselwerk. “Hiervoor zijn knutselspullen nodig die elk gezin meestal wel in huis heeft,” benadrukt Corina. Alle werkjes samen vormen één grote creatie, die af is als je een hoofdstuk uit hebt. “Ook leren kinderen de Bijbelteksten uit het hoofd. Met dit boek gebeurt dat spelenderwijs, omdat kinderen vooral leren door dingen te dóén.”

Geblinddoekt

Dat spelelement komt terug in de ervaringsopdrachten, waardoor kinderen de Bijbeltekst beter begrijpen. Zoals in het hoofdstuk over Psalm 23, waar je deze tekst behandelt: “… ik zou geen kwaad vrezen, want U bent met mij; Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij.” Corina: “De opdracht voor het kind is om geblinddoekt een parcours af te leggen. Daarna doet-ie het nog eens, maar dan loopt iemand ervoor met een stok die de geblinddoekte vasthoudt. Dan bespreek je wat makkelijker was: met of zonder stok.”

God heeft over élk detail nagedacht

Hoe komt advent terug in ‘Schatten verzamelen’?
“Er zijn twee hoofdstukken over advent. De eerste is ‘Het grootste Geschenk ooit’, met vier teksten over het geschenk van Kerst, voor elke adventsweek een. De opdracht is steeds om iets te maken wat je weggeeft. Het tweede thema is ‘Feest van het Licht’, waarbij je vier teksten over licht behandelt.”

Lees ook: Hardloper Simon schreef een boek over de vervolgde kerk
Lees ook: Hardloper Simon schreef een boek over de vervolgde kerk

Wat is jouw favoriete gedeelte uit je boek?
“Bij Psalm 23 hoort de opdracht om een beker te kleien en die met lijm vol te gieten, tot die overstroomt. De lijm droogt op, dat ziet er super uit. En in Psalm 139 staat dat je wonderlijk gemaakt bent. Daarbij geef ik onder andere de opdracht om van papier-maché een baarmoeder te knutselen, en een baby van klei. Toen ik het maakte na de geboorte van mijn vierde dochter, besefte ik opnieuw dat God over élk detail heeft nagedacht. Bij deze opdracht geef ik aan de kinderen mee dat ze uniek en mooi zijn zoals ze zijn. Zo heeft elk werkje een eigen boodschap.”

‘Schatten verzamelen’

‘Schatten verzamelen’, Corina Schipaanboord, Uitgeverij Groen, hier te bestellen

--:--