Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stef Bos in 'Serenade van Stef': 'Door naastenliefde uit diep dal'

Muzikale ode aan kwetsbare mensen; vrijdag, 16.35 uur, NPO 1

Deel:

In zijn nieuwe programma Serenade van Stef (KRO-NCRV) ontmoet zanger/tekstschrijver Stef Bos mensen die in hun leven in problemen zijn gekomen door uiteenlopende omstandigheden. Mensen met een verleden van geweld, verslaving of ‘gewoon domme pech’. Dankzij de naastenliefde van anderen zijn ze weer uit het dal geklommen.

Het zijn mensen met een bewogen levensverhaal die Stef Bos leert kennen in Serenade van Stef. "Soms hebben ze in hun leven de verkeerde afslag genomen en diep in de afgrond gekeken," zegt de zanger en tekstschrijver. Het maakt de ontmoetingen voor hem juist bijzonder. "De mooiste bloemen vind je aan de rand van het ravijn, en op de rand ervan waken vaak engelen."

'Verhalen brengen iets teweeg'

"In elk leven zit een lied en de verhalen van de mensen die ik ontmoet zijn als zaadjes in mijn hoofd," zegt Stef Bos. "Ze brengen iets teweeg bij me waardoor een lied ontstaat. In de nummers die ik voor deze mensen schrijf en voor hen mag uitvoeren zie ik welke spiegel zij mij voorhouden.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Stef Bos Serenade van Stef Bijlmerbajes
Stef Bos blikt met Eric terug in 'Serenade van Stef'. Ze ontmoeten elkaar in de Bijlmerbajes. Credits: Liesbeth van den Bos en KRO-NCRV.

Zo ontmoet Stef in de eerste aflevering in de voormalige Bijlmerbajes Eric. Hij is net vijftig jaar, maar heeft een leven voor twee geleid, vol geweld, overvallen, verlies en verslaving. “Het was de haat die mij al op jonge leeftijd op het verkeerde pad bracht," blikt Erik terug in Serenade van Stef. "Liefde heeft me er jaren later weer uit gehaald.”

Lees ook: Stef Bos in 'Adieu God?': 'Er had allang een Derde Testament moeten zijn'
Lees ook: Stef Bos in 'Adieu God?': 'Er had allang een Derde Testament moeten zijn'

Astrid is tot aan haar nek verlamd door MS. En daar zal het niet bij blijven. Toch kan ze op dit moment volop van het leven genieten. Stef wil weten wat haar geheim is. “Door mijn ziekte weet ik beter wat ik wil. En dat bevalt me heel erg goed”, aldus Astrid. In de Pauluskerk in Rotterdam heeft Stef een ontmoeting met Abraham, die 20 jaar lang als ongedocumenteerde op straat leefde. Hoe voelt het als je geen vrijheid hebt en er eigenlijk niet mag zijn?

Stef Bos zingt muzikale odes in 'Serenade van Stef'

Stef Bos zingt in het nieuwe programma Serenade van Stef mensen met een bewogen verleden toe. De 7-delige serie is een samenwerking van KRO-NCRV en Kansfonds. Het fonds steunt initiatieven die zich richten op kwetsbare mensen in onze samenleving. Belangrijke aandachtsgebieden zijn de zorg voor dak- en thuisloze jongeren en steun aan inloophuizen.

Vanaf 6 november, iedere vrijdag, 16.35 uur, NPO 1

Beeld: Liesbeth van den Bos en KRO-NCRV

--:--