Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stoere Amalia

Blog van Blauw Bloed presentator Jeroen Snel

Het 18e seizoen van Blauw Bloed is begonnen! En het beloven boeiende en gevarieerde maanden te worden. Zo besteden wij veel aandacht aan de 18e verjaardag van prinses Amalia op 7 december. We leggen uit wat we in het land van haar kunnen verwachten, want ondanks haar sabbatical zal ze toch af en toe op werkbezoek gaan, heeft haar vader aangekondigd tijdens de fotosessie aan het begin van de zomer.

Deel:

Ook treedt ze toe tot de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering. Een historisch moment.

Dat de prinses van Oranje eerder dit jaar heeft afgezien van haar toelage, geeft haar veel goodwill. Het schijnt haar eigen idee te zijn geweest. Zo hoeft ze zich tijdens het zelfgekozen tussenjaar niet schuldig te voelen als ze ergens van een vakantie geniet. Ik vind het een stoere beslissing.

Net als haar vader zal ook Amalia zich committeren aan een goed doel. Koning Willem-Alexander koos als kroonprins voor Amref Flying Doctors, en hij heeft hiervoor veel in Afrika gevlogen. Prins Claus had zijn hart eveneens aan Afrika verpand, het continent waarop hij een deel van zijn jeugd doorbracht. Stel nu dat Amalia ook kiest voor een doel dat gerelateerd is aan Afrika! Dat zou mooi passen in een traditie én het levert ons programma mooie reportages op.

Een ander hoogtepunt op de koninklijke agenda is het staatsbezoek aan Noorwegen later dit jaar. Dat werd vanwege corona uitgesteld. Koning Harald – al een tijdje broos en kwetsbaar – en koningin Sonja zijn goed bevriend met ons koningspaar. Het is de persoonlijke wens van beide stellen om dit bezoek nu te plannen.

Ten slotte zullen we berichten over de verwikkelingen in Engeland. Koningin Elizabeth II heeft geen gemakkelijke tijd achter de rug, en het einde van de ellende lijkt nog niet in zicht nu Amerika de druk opvoert om prins Andrew – haar tweede zoon – te horen vanwege vermeend seksueel misbruik van minderjarige meisjes. Ook dit nieuws volgt Blauw Bloed om er op gepaste wijze voor u verslag van te doen.

Blauw Bloed

Zaterdag 11 september, 19:50 uur, NPO 2

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--