Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stop met schelden!

‘Wat je zaait, zul je oogsten’

Vorige week sprak ik weer een vrouw die door haar man wordt uitgescholden. Het is de zoveelste keer dat ik hoor dat er afschuwelijke woorden over iemand uitgesproken worden, die ik hier niet durf te herhalen. Ik weet wel dat sommige vrouwen bij hun man het bloed onder de nagels vandaan halen, maar hier gaat het over liefdevolle vrouwen die hun man respecteren en liefhebben. Hoe kan het dat zij zo respectloos behandeld worden? En beter nog: wat kun je er als man (of vrouw, als jij je man uitscheldt) aan doen, zodat dit schelden ophoudt?

Deel:

Ga naar de boksschool

Onder de uitgesproken woorden ligt vaak een hele begraafplaats aan pijn, verdriet en frustratie. En vooral ook: boosheid. Je scheldt niet zomaar iemand uit, dat komt ergens vandaan. Misschien is het een gewoonte van je, omdat je niet geleerd hebt om normale (lees: opbouwende) woorden te spreken. De meeste mensen schelden omdat zij zelf gefrustreerd of boos zijn en zich machteloos voelen.

Boosheid en frustratie zitten als een soort adrenaline in je lijf. Het kan exploderen (bijvoorbeeld door te schelden of te slaan) of imploderen (bijvoorbeeld door jezelf te snijden of depressief te worden). Het is goed om hierover met iemand te praten. De adrenaline raak je pas echt kwijt, wanneer je er ook fysiek mee aan de slag gaat. Dus: ga naar de boksschool of hang een boksbal op zolder op! Ram alle frustratie en boosheid van je af op een (voor je omgeving en voor jezelf) veilige en effectieve manier, en voel hoe er rust terugkeert in je gedachten, woorden en daden.

Wat je zaait, zul je oogsten

Denk eens na over de afgelopen jaren: wat heb jij gezaaid? Welke gedachten heb jij gehad? Welke woorden heb je gesproken? En wat heb je gedaan? Zijn dit goede zaden geweest? Heb je er bewust op gelet dat je alles vanuit liefde hebt gedacht, gezegd en gedaan? Kijk ook eens naar wat anderen in jouw leven hebben gezaaid. Hoe spraken jouw ouders of klasgenoten over en met jou? Was dat liefdevol en bemoedigend of werd jij zelf ook uitgescholden?

Als je regelmatig ‘met slecht zaad’ zaait, oogst je dit ook. En die ‘oogst’ is niet altijd op de plaats waar jij gezaaid hebt. Misschien scheldt jij je vrouw uit, maar word je vervolgens zelf respectloos behandeld op je werk. Woorden en daden komen vaak als een boemerang weer naar je terug. Je denkt misschien dat je van alles klakkeloos kunt roepen, maar de slechte woorden die je uitspreekt en de kwade dingen die je doet, hebben niet alleen een negatief effect op je slachtoffer, maar ook op jouw eigen hart en leven.

Bid om zelfbeheersing en liefde

Het is echt van belang dat je je frustratie eruit praat en bokst, maar het is net zo belangrijk dat je bidt. Kun je zelf niet (meer) bidden? Vraag dan anderen dat voor je te doen. De duivel is er continu op gericht om (goede) huwelijken kapot te maken. Hij vindt het fantastisch als je je partner uitscheldt of zelfs mishandelt, want hij heeft een hekel aan liefde. Het is een grote geestelijke strijd. Wees je daarvan bewust en bid om bevrijding en bescherming.

Niet alleen je partner heeft behoefte aan echte liefde, jij zelf net zo goed. Hoe vreselijk is het als je jezelf in de spiegel aankijkt en beseft dat jij iemand bent die zichzelf niet kan beheersen? Dat is toch geen volwassen gedrag? Je wilt misschien dat je vrouw dingen anders doet, maar haar kun je niet veranderen. Dus: ga aan de slag met jezelf! Bid, vecht en worstel met God en jezelf, maar geef het niet op, want gezuiverde, liefdevolle woorden die gedacht en uitgesproken worden, zijn als honing voor elke ziel!

Geschreven door

Carianne Ros

--:--