Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stoptober: ‘Mijn zoon wil dolgraag dat ik stop met roken’

‘Mama, ik wil je nog niet kwijt’

Cecil Pals (48) rookt al 32 jaar. In de maand oktober doet ze samen met vele anderen mee aan Stoptober. Dit jaar wil ze namelijk definitief stoppen met roken. En als het lukt? Dan gaat ze een dagje naar de wellness. “Ik vind dat ik dat dan wel heb verdiend.”

Deel:

Cecil begon op haar zestiende met roken. “Ja, dat begint om stoer te doen en voor je het door hebt is het al een verslaving geworden. Eerst rookte ik er tien op een dag, maar de laatste tijd zijn dat er eerder 25. Juist nu ik weet dat ik moet stoppen rook ik meer.” Tijdens haar zwangerschappen stopte ze, maar daarna pakte ze het roken beide keren weer op. “Ik was ook niet zo bezig met dat ik wilde stoppen, dat is pas sinds een paar jaar zo.”

Denken aan de toekomst

De omslag kwam voor Cecil door haar dertienjarige zoon. “Hij wil dolgraag dat ik stop, sinds afgelopen jaar zegt hij: ‘Mama, ik wil je nog niet kwijt, stop met roken’. Zelf heeft hij het ook geprobeerd. Daar schrok ik enorm van. Ik ben het gesprek met hem aangegaan en ik kon alleen maar nadelen van roken noemen, geen voordelen. Gelukkig rookt hij nu niet meer, maar nu moet ik wel naar hem laten zien dat ik dat ook kan. Daarnaast denk ik aan de toekomst. Mijn zoon wordt ook ouder en krijgt op den duur misschien kinderen. Dan wil ik er voor mijn kleinkinderen kunnen zijn, dat maalt wel in mijn hoofd.”

Anderen in haar omgeving zijn minder streng. “Mijn vriend is eigenlijk veel te lief voor mij, die zegt: ‘Ik weet dat het moeilijk is om te stoppen, het is een rotverslaving’. Hij denkt als ik een week stop: neem nou maar een sigaret, want zo heb je geen goed humeur. Maar als ik stress heb en ik rook toch dat sigaretje, voel ik me dan daarna beter? Nee, dus dan heb ik er niets aan gehad.”

Stoppogingen

De afgelopen jaren heeft Cecil een paar stoppogingen gedaan, te beginnen met een hypnose. “Dat werkte niet, ik ben dezelfde avond weer aan het roken gegaan. Bij lasertherapie ging dat precies hetzelfde. Ik heb ook pillen van de dokter geprobeerd, daar werd ik erg misselijk van.” Dit keer gaat ze het zonder hulpmiddelen doen. “Ik zal de eerste tijd wel door een hel gaan, maar dit is mijn tijd om definitief te stoppen.”

‘Ik zal de eerste tijd wel door een hel gaan’

Gelukkig hoeft ze het stoppen niet helemaal alleen te doen, in de Facebookgroep van Stoptober kan ze haar ervaring delen met anderen die proberen te stoppen. “Het is fijn om te weten dat ik niet de enige ben en dat er meer mensen zijn die het vanaf 1 oktober heel moeilijk gaan krijgen. Ik heb er nu meer vertrouwen in dan de vorige keren, omdat ik het met meerdere personen doe en feedback en begrip krijg van mensen die hetzelfde meemaken.”

Wat Cecil betreft blijft het daar niet bij. “Om eerlijk te zijn zie ik er wel heel erg tegenop, maar op lange termijn biedt het alleen voordelen. Mijn bedoeling is niet om tot 28 oktober te stoppen, maar voor de rest van mijn leven. Er moet echt een knop om: dat stinkding wil ik nooit meer.”

Geschreven door

Lonneke Tijhof

--:--