Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Strijd voor gelijke kansen in onderwijs in tv-serie 'Klassen'

'Schooladvies heeft grote invloed'; 21.25 uur, NPO 1

Deel:

In de 7-delige documentaireserie Klassen (Human) volgen we kinderen uit groep 8 in Amsterdam-Noord. Zij krijgen dit jaar het eindadvies voor de middelbare school. Een advies dat de rest van hun leven kan beïnvloeden. Niet alle kinderen kunnen terugvallen op steun van hun ouders. Gelukkig zijn er leraren die zich om hen bekommeren. Maar is dat genoeg?

De serie begint aan het begin van het schooljaar, na de zomervakantie van 2019. Om verschillende redenen beginnen sommige leerligen met een achterstand. Zo ontmoeten we in Klassen de 10-jarige Anyssa. Ze kan goed leren, maar de armoede en onrust thuis eisen hun tol. Lukt het haar en juf Jolanda om haar niveau vast te houden?

'Taalachterstand wegwerken'

Een deur verderop zit Yunuscan, die alles op alles zet om een havo-advies te krijgen. Hij werkt tot in de late uurtjes aan zijn huiswerk. Is het genoeg om zijn taalachterstand weg te werken?

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Klassen
In 'Klassen' ontmoeten we Yunuscan uit groep 8, die tot in de late uurtjes aan zijn huiswerk zit. Credits: Jean Counet.

Ook voor de 13-jarige Gianny begint school weer. Hij zit niet meer in groep 8, maar op een vmbo-zorgschool. Ondanks zijn hoge Cito-score kwam hij hier twee jaar geleden terecht. Hij wil er zo snel mogelijk weer weg, vertelt hij in Klassen. Zijn mentor Thijs gunt het hem, maar daarvoor moet Gianny wel goede cijfers halen én belangrijker nog: aanwezig zijn. Iets wat hem vorig jaar nauwelijks lukte.

Nieuwe documentaireserie 'Klassen'

Lukt het school om het verschil te maken? Dit is de vraag die Sarah Sylbing en Ester Gould, makers van de bekroonde serie Schuldig, zich voor hun nieuwe documentaireserie Klassen stelden. Wederom strijken ze neer in Amsterdam-Noord, dit keer richten ze hun pijlen op de kinderen van groep acht. Hier brengen Sylbing en Gould de ongelijke kansen in het onderwijs in beeld.

Vanaf 30 november, iedere maandag, 21.25 uur, NPO 1

Beeld: Jean Counet

--:--