Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tabitha van Krimpen: 'Kerk mag mensen opzoeken waar ze zijn'

Portret van onze Jonge Theoloog des Vaderlands

Deel:

Onze Jonge Theoloog des Vaderlands, Tabitha van Krimpen, is een jaar lang ambassadeur van de theologie in dit land – samen met de ‘gewone’ theoloog Thomas Quartier. “Leuk, al die aandacht; maar ik geniet ook van mooie ontmoetingen met mensen die niet bij voorbaat onder de indruk zijn van deze titel.”

“We zijn zoekende wezens, en het geloof kan veel voor mensen betekenen, zowel binnen als buiten de kerk. Juist voor jongeren is dat belangrijk, nu ze door corona zo lang op zichzelf teruggeworpen zijn," vindt Tabitha van Krimpen. "Ze hebben zo vaak gehoord dat ze kunnen bereiken wat ze willen, maar wat als je eenzaam en uitzichtloos op je studentenkamertje zit?"

Heb je antwoorden?
“Liever dan pasklare antwoorden te geven, pleit ik voor  bottom up-theologie. Ik verdiep me in de leefwereld van mensen om samen op zoek te gaan naar de juiste richting die God en de Bijbel kan bieden. Als theoloog kan ik mijn rol soms het best vervullen als mensen zich niet bewust zijn van mijn functie. Neem een ontmoeting met jongeren in een sportschool. Dat mogen we als kerk doen: mensen opzoeken waar ze zijn.”

Wie is Tabitha van Krimpen?

• 24 jaar
• Studeerde bedrijfskunde in Nijmegen; studeert nu theologie in Amsterdam
• Werkte als junior redacteur bij EO-programma’s op NPO Radio 1 
• Sinds 2020 als ZZP’er actief onder de naam ‘Tabie Theologiseert’
• In november 2021 werd Tabitha van Krimpen verkozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands
• Verzorgt wekelijks inspiratiemomentjes in De Muzikale Fruitmand (zondag, 21.45 uur, NPO Radio 5)

Welk moment in je leven wil je opnieuw beleven?
“Ik heb fijne herinneringen aan onze gezinsvakanties naar Oostenrijk. Daar plak ik dan wel even mijn vriend bij in, die ik toen nog niet kende. We waren zo fijn met het hele gezin samen en wandelden door de Alpen. Mijn vader is twee jaar geleden plotseling overleden. Het was mooi hoe hij altijd vooropging, met zijn rugzak en wandelstok. Als we uitgeput waren, gaf hij ons nieuwe energie met een verhaal over Kleinduimpje met zijn zevenmijlslaarzen.”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Henri Nouwen geeft in zijn boek Eindelijk Thuis verrassende inzichten in de gelijkenis van de Verloren Zoon, die zo mooi is verbeeld door Rembrandt." Genade kreeg voor Tabitha van Krimpen een heel bijzondere betekenis bij het lezen van dit boek. "Bij God ben je geliefd en mag je thuiskomen, zonder dat je daar iets tegenover hoeft te stellen.”

Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Ik ben niet zo goed in het maken van back-ups, dus ik zou snel mijn laptop pakken, maar ook mijn naaimachine. Ik zoek graag op de markt een stof uit om mijn eigen kleding te naaien. Als theoloog ben ik vaak met mijn hoofd bezig, en dan is het ook juist fijn om creatief te prutsen met mijn handen.”

Vraag je af of je leven in overeenstemming is met je waarden en normen

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal over mijn naamgenoot Tabitha uit Handelingen 9. Zij naaide ook kleding, maar dan voor de armen. Dat ze tot leven werd gewekt, heeft mij ook iets te zeggen. Ik mag op pad gaan om een missie te vervullen. Hoewel dat niet altijd makkelijk is, ben ik daar dankbaar voor.”

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Leef ik goed? Vraag je af of je keuzes in overeenstemming zijn met je waarden en normen. Zo stel ik me de vraag of ik een flitsbezorger met een pizza door de regen moet laten fietsen als ik geen zin heb om naar buiten te gaan. Het antwoord is niet altijd zwart-wit, maar streef naar het goede, en besef dat je soms onderuitgaat.”

Beeld: Bernhard Vreugdenhil 

Geschreven door

Bart van Delen

--:--