Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Talitha Muusse panellid in EO-podcast 'Deze Week'

Podcast biedt diepere, beschouwende blik op het nieuws

Ze is millennial-expert, ondernemer, spreker, dagvoorzitter en presentator. Ook werkt Talitha Muusse (31) mee aan 'Deze week', de opiniepodcast van de EO en het Nederlands Dagblad. “Ik doe best snel schietgebedjes als er iets is.”

Deel:

Het is een podcast waarin je iiets meer beschouwend naar het nieuws kijkt en daarbij ook je christelijke achtergrond betrekt, zonder dat er per se een Bijbelverhaal op iedere actualiteit moet worden geplakt", vertelt Talitha Muusse, die enthousiast is over Deze Week. "Ik houd ervan om – wat meer reflectief en een laagje persoonlijker – dieper naar het nieuws te kijken en actualiteiten te duiden."

Wat is het mooiste plekje op aarde?
Het eerste wat in me opkomt, is Coina: het dorp in Peru waar mijn moeder is opgegroeid, aan de voet van het Andes- gebergte. Mijn opa had er een stuk land met een huis erop, dat nog steeds in de familie is. Het heeft de bijnaam el Paradiso, het paradijs. Veel groen, bergen, een vallei vol eucalyptusbomen en een kabbelend riviertje – een schitterende plek.”

Zou je jonger of ouder willen zijn?
Poeh... Hoewel ik 31 een heel fijne leeftijd vind, denk ik dat ik tóch jonger zeg. Omdat ik merk dat ik vroeger meer energie had. Ik ben bijvoorbeeld twee dagen naar het North Sea Jazzfestival geweest, en was daarna nog twee dagen moe. Vroeger kon ik nachtenlang doorwerken en studeren.”

Wie is Talitha Muusse?

• Studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam
• Medeoprichter van de Duurzame Jonge 100 (een platform voor duurzame jongeren) en het milieuproject de Energieboot 
• Lid van de raad van toezicht van MVO Nederland, het grootste duurzamebedrijvennetwerk van Europa
• Onder andere actief als dag- voorzitter tijdens evenementen, spreker en BNR-presentator
• Hoofdredacteur en oprichter van de Nieuwskamer, een journalistiek platform ‘voor en door de jonge generatie
• Woont in Rotterdam  

Wie bewonder je?
“Mijn vader. Om heel veel redenen. Eén ervan is dat hij veel heeft meegemaakt, ook tegenslagen, maar toch altijd positief is gebleven. Hij hield vertrouwen in mensen en in het leven. En ik bewonder hem omdat hij nog steeds heel hard werkt, hoewel hij al tegen de 80 loopt. Hij doet veel vrijwilligerswerk in de kerk en is ook professioneel – hij zit in de consultancy – nog steeds zeer actief. Heel bijzonder. En hij helpt me met van alles.”

Wat was jouw laatste schietgebedje?
Lachend: “Ik weet niet of ik dat wil vertellen... Ik ben best wel een hypochonder. Gisteravond stootte ik mijn knie keihard. Er zat een gaatje in en ik was meteen bang dat mijn been geamputeerd moest wor- den... Dus heb ik gelijk een schietgebedje gedaan: ‘Laat die wond snel genezen!’ Ik doe best snel schietgebedjes als er iets is, denk ik.”

Waar kun je om huilen?
“Soms kan ik gewoon huilen om hoe mooi het leven is. Bijvoorbeeld als ik een diepgaande vriendschap met iemand heb opgebouwd, iets in de natuur zie, of op een zwoele zomeravond naar huis loop. Op momenten dat alles even helemaal goed voelt, word ik overweldigd door een soort heelheid.” 

‘Soms word ik overweldigd door een soort heelheid’

Wat is jouw favoriete Bijbelverhaal?
Ik denk dat ik ga voor Jezus’ gelijkenis van de verloren zoon. Toen ik een voorwoord mocht schrijven voor de nieuwste editie van Eindelijk thuis van Henri Nouwen, heb ik me daar intens mee beziggehouden. Een prachtig verhaal over thuiskomen en je helemaal op je plek weten.”

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--