Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tannaz draagt als dj haar geloof uit bij FunX-radio

'Mijn religie is een onderdeel van mij en dat deel ik op de radio'

Tannaz Hajeby (26) kwam via haar school in contact met het christelijk geloof en ze kwam tot geloof. Bij God kwam ze thuis en kon ze accepteren dat ze niet perfect is. Als dj bij het radiostation FunX is ze open over haar geloof.

Deel:

Twaalf jaar lang werd Tannaz gepest: “Dat maakte me heel onzeker. Ik wist niet wie ik was, omdat ik altijd maar hoorde hoe ik moest zijn. Ik geloofde dat het aan mij lag, want iedereen zei het dan moest het wel waar zijn. Dat was wat ik dacht. Het begon op de basisschool en ging door tot het eerste jaar van mijn hbo-opleiding. Ik voelde me nooit goed genoeg."

Ik kon een beter mens worden en dat wilde ik ook

"Op mijn dertiende moest ik een Bijbel aanschaffen voor school, daar bladerde ik in en ik kwam terecht bij Psalmen. Daarin las ik over ‘een beter mens zijn’ wat ik wilde. Ik schreef de Psalmen op en met een marker gaf ik aan welke doelen ik zou kunnen halen. Ik kon een beter mens worden, hoe meer ik las, hoe meer ik me aangetrokken voelde tot het christendom. Ik wil hier meer over weten en zodoende ging ik naar de kerk. Ik vond en vind het woord zo mooi wat door de voorgangers werd gesproken. Het was een Hersteld Gereformeerde kerk waar ik zat, die was heel modern met gemengde culturen en veel muziek. Iedereen was welkom en ik mocht daar gewoon mezelf zijn. Maar buiten ging het pesten gewoon door…"

Burn-out

"Ik ging daar wel mee naar God en vroeg Hem: Waarom ik? Waarom moet ik zoveel meemaken? Ik was echt moedeloos. Uiteindelijk ging mijn school eronder lijden, ik had gewoon geen kracht meer. Later kreeg ik een burn-out. De druk die ik op mezelf legde was enorm. Ik wilde alles goed doen en perfect zijn. Ik voelde me nooit goed genoeg. Maar voor God was ik wel goed genoeg, dat leerde ik in mijn burn-out. Ik hield zoveel ballen in de lucht om indruk te maken op de mensen om me heen, omdat ik leuk gevonden wilde worden. Tijdens die burn-out ging ik de Bijbel nog meer lezen, ik wilde tien pagina’s per week lezen en dan zo, dat ik ook begreep wat er stond.

Nu doe ik nog steeds veel, want dat vind ik leuk, maar ik heb nu wel een rustdag in de week. God nam ook een rustdag na het scheppen van de aarde, dus wie ben ik dan om dat niet te doen? Ik ben een onderdeel van God. Als mensen me vragen om iets op die dag te doen, zeg ik: nee, ik heb vandaag een me-time dag. Pak je rust, dat is zo belangrijk!"

God nam ook een rustdag

"Ik heb mezelf door God leren kennen en door het lezen van de Bijbel. God is mijn voorbeeld, mijn nummer een. Ik heb nu geaccepteerd dat ik niet perfect ben. Ik haal alles uit de Bijbel. Je kan nog zoveel psychologische boeken lezen, maar het staat allemaal in de Bijbel. Daardoor is bezit ook een stuk minder belangrijk geworden. Als kind wilde ik alle gadgets en het nieuwste van het nieuwste, maar wat heb je daaraan als je in je graf ligt? Dan kijk ik liever terug op een fijn leven vol liefde, dan doet alle bezit er niet meer toe.”

Stem

“Op mijn vijftiende zei een theoloog tegen mij dat God mij een stem gegeven heeft die ik mag gaan gebruiken. Wist ik veel dat ik bij FunX terecht zou komen als radiopresentator. Ze weten daar dat ik christen ben en dat ik dat ook laat blijken, dat vonden ze juist goed voor de diversiteit van de zender. Ik gebruik mijn avondprogramma om over allerlei onderwerpen te praten. Het komt uit mijn hart en daarom praat ik erover."

Ik praat over allerlei onderwerpen in mijn programma op FunX, ook het geloof

"Bij FunX vinden ze het mooi dat ik wat meer inhoud breng. Ik vertel wat het geloof voor mij persoonlijk betekent. Met Pasen gaven ze me een podium om een podcast te maken en ik deed toen ook een uitzending die ik helemaal in de paassfeer maakte. Mijn religie is een onderdeel van mij en dat deel ik op de radio. Ik vast veertig dagen voor Pasen, dat vertel ik ook. Een collega zei laatst tegen me op de radio dat kerst een tijd van gezelligheid is, van leuke dingen met je familie doen. Ik zei toen dat dat het voor mij helemaal niet is, het is de komst van Jezus en van het licht. We mogen blij zijn dat we zo’n voorbeeld op aarde hebben gekregen. Dat we met Advent vier zondagen een kaars opsteken, dat is voor mij Kerst. Iedere gelovige kan zijn of haar geloof verspreiden op zijn eigen manier. Dat doe ik ook.”

Geschreven door

Joke Heijkens

--:--