Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

The Dig: smaakvol kostuumdrama over een opgraving

11 februari 2021 · 15:00

Update: 21 november 2024 · 07:39

Het is een van de beroemdste archeologische opgravingen uit de Britse geschiedenis: in 1939 werd op een landgoed in Suffolk een groot Angelsaksisch schip uit de zevende eeuw gevonden, volgeladen met kostbaarheden.

De ontdekking werd gedaan door een amateurarcheoloog van lage komaf, die was ingehuurd door de eigenaar van het terrein, een rijke weduwe. Al snel bemoeide de overheid zich met de spectaculaire vondst en moest de oorspronkelijke opgraver plaatsmaken voor een groep vakgenoten met meer aanzien.

In 2007 verscheen de roman The Dig van de Britse auteur John Preston, waarin het historische verhaal wordt naverteld vanuit het perspectief van verschillende betrokkenen. Hoewel Preston zichzelf hier en daar wat dramatische vrijheid permitteerde, wist hij goed waar hij over schreef: zijn tante was een van de aanwezige archeologen, dus voor zijn onderzoek kon hij veel betrouwbare bronnen raadplegen.

Bespiegelingen

Op Netflix is nu een verfilming verschenen van The Dig. Het is een typisch Brits kostuumdrama geworden, in de lijn van een klassieker als The Remains of the Day: een tikje traag en statisch, maar smaakvol en intelligent uitgevoerd, vol lyrische beelden van het Engelse landschap en mooie bespiegelingen over liefde, leven en vergankelijkheid. Vooral dat laatste thema borrelt vanzelf op bij al die eeuwenoude vondsten.

Het mooiste aspect van de film is de (platonische) vriendschap die ontstaat tussen de eenzame, ziekelijke weduwe en de excentrieke archeoloog. Het zijn geen al te spraakzame personages, maar acteurs Carey Mulligan (Suffragette) en Ralph Fiennes (The English Patient) weten met subtiele blikken en gebaren te suggereren dat er onder de oppervlakte van alles bij ze leeft. Een beetje jammer is het wel dat die twee in de loop van de film wat naar de achtergrond verdwijnen, om plaats te maken voor een groep nieuwe personages, waaronder een jonger, sprankelender stel dat een typische Hollywoodromance beleeft. In die scènes graaft The Dig wat minder diep.

Bekijk de trailer van 'The Dig'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

The Dig

Regie: Simon Stone. Met o.a. Carey Mulligan, Ralph Fiennes en Lily James. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens angst, seks en grof taalgebruik. Nu te zien op Netflix.

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook

    Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief

    Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.

    Lees onze privacyverklaring.