Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'The Mauritanian': 14 jaar gevangen en gemarteld in Guantánamo Bay

Hoe een 11 september-verdachte jarenlang onterecht vastzat

Het is nu bijna 20 jaar geleden dat Amerika vermeende terroristen begon op te sluiten in Guantánamo Bay, een militaire basis op Cuba, ver weg van kritische rechters, politici en journalisten. Op zeker moment zaten hier bijna 800 mannen zonder officiële aanklacht gevangen. Nu zijn het er nog altijd 40.

Deel:

Over de gang van zaken in Guantánamo Bay kwamen gaandeweg steeds meer schokkende berichten naar buiten. Een van de klokkenluiders was Mohamedou Ould Slahi uit Mauritanië, die in november 2001 werd opgepakt wegens vermeende betrokkenheid bij de aanslagen in Amerika op 11 september 2001. Hij zat 14 jaar vast. In zijn cel schreef Mohamedou zijn ervaringen op, die uiteindelijk werden gepubliceerd in het boek Guantánamo dagboek. Nu is er een verfilming: The Mauritanian.

In de film zien we hoe Mohamedou tijdens een bruiloft wordt gearresteerd, waarna hij maandenlang geen idee heeft waarvan hij wordt verdacht. In Guantánamo wordt hij eerst nog op redelijk humane wijze verhoord, maar als dat niks oplevert, wordt zwaarder geschut ingezet: fysiek en verbaal geweld, gruwelijke bedreigingen, slaaponthouding, waterboarding. In de verder vrij rustige film zijn het heftige scènes.

Lees ook: 'De Oost': Nederlandse variant op een Vietnamfilm
Lees ook: 'De Oost': Nederlandse variant op een Vietnamfilm

Intussen zien we hoe een advocaat (Jodie Foster) zich inzet voor Mohamedous vrijlating. Eerst vooral uit professionele motieven, later omdat ze steeds meer overtuigd raakt van zijn onschuld. Zelfs de conservatieve aanklager (Benedict Cumberbatch), die de doodstraf eist, begint te twijfelen wanneer hij lucht krijgt van de martelingen die in naam van zijn land worden uitgevoerd.

De juridische scènes in de film zijn soms wat vlak, maar het verhaal van Mohamedou zelf is zeer indringend. Hij wordt knap genuanceerd gespeeld door de Algerijns-Franse acteur Tahar Rahim (Un prophète), die het hele emotionele spectrum langsgaat, van woest en radeloos naar voorzichtig hoopvol en ten slotte zelfs vergevingsgezind. Tijdens de aftiteling zien we beelden van de echte Mohamedou, een verrassend opgewekte man die geen enkele wrok meer zegt te voelen. Na het voorgaande is dat niets minder dan een wonder.

Bekijk de trailer van 'The Mauritanian'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

The Mauritanian

Regie: Kevin Macdonald. Met o.a. Tahar Rahim, Jodie Foster en Benedict Cumberbatch. Kijkwijzer: vanaf 16 jaar wegens geweld en grof taalgebruik. Nu in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--