Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Themaweek ‘Er zijn grenzen!’ Geef jij je grenzen goed aan?

Themaweek ‘Er zijn grenzen!’

NPO Zapp, NTR en EO slaan de handen ineen om seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken voor kinderen. Tijdens de themaweek ‘Er zijn grenzen!’ leren kinderen via een Klokhuis-special en online series wat seksueel misbruik inhoudt, seksueel misbruik te herkennen en hoe om hulp te vragen. ‘Er zijn grenzen!’ is van zondag 6 maart tot en met zaterdag 12 maart te zien op tv bij NPO Zapp, Zapp.nl, het YouTube-kanaal van NPO Zapp en de social media kanalen.

Deel:

Themapagina wensen en grenzen

Tijdens en na de themaweek zijn alle programma’s rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag terug te vinden op zapp.nl/grenzen. Kinderen kunnen voor hulp of meer informatie gratis en anoniem terecht bij De Kindertelefoon, 0800-0432. Chatten met de Kindertelefoon kan ook via kindertelefoon.nl. Het Centrum Seksueel Geweld is 24/7 bereikbaar op het nummer 0800-0188 voor slachtoffers, omstanders en professionals zoals leerkrachten. Chatten is ook mogelijk.

Programma’s op NPO Zapp

Hieronder een overzicht van alle programma’s die online en op tv te zien zijn tijdens de themaweek ‘Er zijn grenzen!’.

CHICA (EO) 

Maandag 7 maart op het YouTube-kanaal van NPO Zapp en Zapp.nl

Doorgestuurde naaktfoto’s, straatintimidatie of ongevraagd en ongewenste aanraking. Veel jongeren krijgen ermee te maken... De CHICA's gaan samen met de CHICO's in gesprek over het thema 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag'. Wat kan wel én wat kan niet?! In deze aflevering gaan we uitgebreid in gesprek met jongens en meiden over hoe belangrijk het is om goed je grenzen aan te geven.Wil jij zelf of iemand in je omgeving hier ook meer over laten weten? Klik dan hier om de aflevering te zien. 

Vrijdag 11 maart op tv bij NPO Zapp

In deze aflevering van CHICA gaat een meidenpanel in gesprek over het thema ‘Over je Grens’. Alledaagse momenten komen aan bod: reacties onder een profielfoto, opmerkingen op straat, het doorsturen van foto’s en veiligheid op straat. Wat doe je als je iets bij een ander ziet gebeuren? Wat vinden meiden ervan dat ze bezig moeten zijn met hun veiligheid? Ook met jongens gaan we in gesprek. Wat zien zij om zich heen en hoe gaan jongens om met grenzen? Zowel onbekende jongens als bekende influencers praten mee. En Elsbeth Reitzema van Rutgers, expertisecentrum seksualiteit, schuift aan om vragen te beantwoorden. 

Verborgen Verhalen: Rochelle (EO)

YouTube-kanaal van NPO Zapp en Zapp.nl 

Rochelle is de flirt van de klas! Ze weet precies hoe ze een jongen kan veroveren met één blik in haar ogen. Om zichzelf te bewijzen probeert ze dit ook uit bij haar gym docent, maar die pakt de hint totaal verkeerd op…

De NPO haakt geheel aan. Lees het aanbod hieronder: 

Vlogserie Er zijn grenzen (NTR)

Zondag 6 t/m vrijdag 11 maart dagelijks een nieuwe aflevering op het YouTube-kanaal NPO Zapp en Zapp.nl

In de vijfdelige vlogserie Er zijn grenzen zien we de aangrijpende verhalen van vijf jongeren die seksueel zijn misbruikt. De afleveringen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. We volgen het verloop van het misbruik, van vriendschap en vertrouwen tot handelingen die ver over de grenzen van de kinderen gaan. De jongeren vertellen op indringende en eigen wijze hun verhaal aan hun videodagboek. Er zijn grenzen is geproduceerd door Every Media in coproductie met NTR, met kennis en expertise van het Centrum Seksueel Geweld. Op zaterdag 12 maart sluit de week af met een live talkshow op YouTube en TikTok. Kinderen kunnen meepraten over het onderwerp. Een expert van het Centrum Seksueel Geweld beantwoordt vragen die tijdens de week zijn binnengekomen.

Volwassenen of oudere kinderen mogen je niet zomaar aanraken onder je ondergoed. Dat is gewoon verboden. Uit Het Klokhuis (NTR). 

Animatieserie Je lijf is van jou (NTR)

Zondag 6 maart op het YouTube-kanaal van NPO Zapp en Zapp.nl

Je lijf is van jou is een prijswinnende Noorse animatieserie waarin kinderen informatie krijgen over hun lichaam, grenzen en seksueel misbruik. In vier korte animaties van 4 minuten worden deze serieuze onderwerpen op een duidelijke en niet-beangstigende manier toegankelijk gemaakt. Zo bieden ze een ingang voor het starten van een gesprek hierover. De serie is primair bedoeld voor kinderen van 6 – 8 jaar, maar is ook geschikt voor zowel jongere als oudere kinderen.

Special Het Klokhuis - Je lijf is van jou (NTR)   

Dinsdag 8 maart 2022, 18.43 uur op tv bij NPO Zapp

Welke aanrakingen zijn oké en welke niet? Elkaar aanraken mag alleen als je zeker weet dat de ander het ook wil. Voor volwassenen bestaan er speciale regels voor het aanraken van kinderen. Ze mogen hen niet zomaar aanraken onder hun ondergoed, en geen seksuele dingen doen met kinderen, dat is verboden Ook niet online. Als het gebeurt, is het nooit de schuld van het kind. Nizar praat met psycholoog Iva Bicanic over wat kinderen kunnen doen als het hun is overkomen. Pauline vertelt wat zij heeft meegemaakt als kind. Haar dochter Jip heeft voor deze aflevering de animaties gemaakt die laten zien wat wel en niet mag.

Bij deze aflevering heeft Het Klokhuis een lesbrief ontwikkeld. De lesbrief is beschikbaar vanaf dinsdag 8 maart op hetklokhuis.nl/jelijfisvanjou

Deze aflevering van Het Klokhuis plus de bijbehorende lesbrief zijn mede mogelijk gemaakt door Stichting Ontwikkelingsfonds Daghulp voor Jeugdigen & Fie van der Hoop Fonds en Stichting Weeshuis der Doopsgezinden

Live talkshow

Vrijdag 12 maart

Op zaterdag 12 maart sluit de themaweek af met een live talkshow op het YouTube- en TikTok-kanaal van NPO Zapp. Kinderen kunnen meepraten over het onderwerp. Een expert van Centrum Seksueel Geweld beantwoordt vragen die tijdens de week zijn binnengekomen.

Lesmateriaal Schooltv

Psycholoog Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld en expert Elsbeth Reitzema van Rutgers, expertisecentrum seksualiteit, geven aan dat de meeste kinderen die misbruikt zijn vaak pas tijdens de les op school ontdekken dat wat hen is overkomen niet goed is. Daarom zijn scholen een veilige plek voor het openlijk bespreken van seksueel grensoverschrijdend gedrag en het verwijzen naar hulp. Speciaal voor het basisonderwijs worden Je lijf is van jouvan Het Klokhuis (groep 7/8) en de animatieserie Je lijf is van jou (groep 4/5) ook via Schooltv.nl aangeboden, vergezeld met passend lesmateriaal.

De afleveringen en het lesmateriaal zijn ook te gebruiken in de Week van de Lentekriebels (21 maart – 25 maart), die dit jaar gaat over het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag en het vragen en geven van toestemming voor aanraking (consent). Bron: Rutgers en Soa Aids Nederland ‘Seks onder je 25e’ (2017) https://rutgers.nl/onderzoeken/seks-onder-je-25e/

Belangrijke definitie over seksueel geweld: een ieder die ooit gedwongen is tot seksuele handelingen en/of ooit manuele, vaginale, orale seks en/of anale seks tegen de wil meegemaakt

--:--