Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thomas Quartier: Theoloog des Vaderlands en ongelovige Thomas

Kijk de aflevering ‘De Theoloog des Vaderlands: Thomas Quartier' nu terug op NPO Start

Thomas Quartier is Benedictijner monnik en hoogleraar theologie. Hij was vorig jaar Theoloog des Vaderlands. In dat jaar mengde hij zich fanatiek in het publieke debat. Dit leidde niet alleen tot juichende reacties, sommigen vonden zelfs dat zijn titel ingetrokken moest worden.

Deel:

Tijdens het afgelopen jaar is Thomas Quartier gevolgd door regisseur Ruut van der Beele en schrijver Jonah Falke. Enkele jaren eerder raakte Falke geïntrigeerd door deze monnik die twijfel als tweede natuur heeft en zich telkens weet te ontpoppen als een progressief denker in een conservatieve wereld. Aangezien twijfel Quartier dus niet vreemd is, onderzochten de makers wat Quartier drijft en of hij een monnik is of een monnik speelt.

Extravert

In dit persoonlijke portret is te zien wat Quartier beweegt, waarom hij als extravert persoon voor deze ingetogen levensvorm koos. Gaan de makers terug naar zijn uitbundige jeugd in Duitsland en is te zien hoe de band met zijn moeder is, die in het afgelopen jaar in haar laatste levensfase is aanbelandt.

Extreme levenskeuze

In een vorig leven was de Theoloog des Vaderlands zanger van een dansorkest, hield hij van punkmuziek en zocht hij naar een relatie, een passende levensvorm. Die vond hij niet. Tien jaar geleden jaar besloot hij de meest extreme keuze te maken die er voor hem te maken viel en in te treden in het klooster. Sindsdien is hij uitgesproken over zijn twijfels over zijn geloof, en bij vlagen is hij zelfs een geestige uitdrager van het geloof van God. Het werk van een monnik bestaat uit het zoeken naar God. Thomas zoekt en bevraagd, steeds luider lijkt het wel.

Maatschappelijk debat

Als Theoloog des Vaderlands mengde Quartier zich fanatiek in het maatschappelijke debat en daar maakte hij ook vijanden mee. Vooral rond zijn uitspraken rond de oorlog in Oekraïne ontstond rumoer. Sommigen vonden zelfs dat de titel Theoloog des Vaderlands vanwege zijn uitlatingen ingetrokken had moeten. ‘Maar als het niet schuurt, dan zeg je niks,’ aldus Thomas Quartier.

--:--