Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vrouwelijk leiderschap: tien wereldvrouwen die wij bewonderen

Who run the world? Girls!

In Eva 9 staat het thema dienen centraal. In dit artikel lees je over drie powervrouwen die ons iets leren over dienend leiderschap. Maar er zijn nog veel meer vrouwelijke leiders van wie wij onder de indruk zijn! Daarom zijn hier tien voorbeelden van wereldvrouwen die ons inspireren.

Deel:
Tien_wereldvrouwen_die_wij_bewonderen_dienend-leiderschap_Anna_Marin

De Finse premier Sanna Marin is met haar 34 jaar de jongste minister-president ter wereld. Haar vijfpartijencoalitie wordt voorgezeten door vijf vrouwen. En ja: ze combineert haar baan met het moederschap. 

Tien_wereldvrouwen_die_wij_bewonderen_dienend-leiderschap_Sigrid_Kaag

D66-minister Sigrid Kaag en beoogd lijsttrekker slaagde met vlag en wimpel voor de loodzware klus als leider van de VN-missie voor de vernietiging van chemische wapens in Syrië. Barack Obama stuurde haar een persoonlijke bedankbrief. (Kijktip: de aflevering van Adieu God met Sigrid Kaag van 15 juli 2019.)

Tien_wereldvrouwen_die_wij_bewonderen_dienend-leiderschap_Polly_Higgins

De succesvolle Britse advocaat Polly Higgins pleit als succesvolle ‘advocaat van de aarde’ voor een internationale ecocidewet, die schendingen van ecosystemen strafbaar maakt.

Tien_wereldvrouwen_die_wij_bewonderen_dienend-leiderschap_Mary_Robinson

De Ierse Mary Robinson streed als eerste vrouwelijke president van Ierland voor een ‘inclusief’ Ierland en opende haar presidentiële woning voor vele minderheden. Nu vecht ze met haar eigen stichting voor de slachtoffers van klimaatverandering.

Tien_wereldvrouwen_die_wij_bewonderen_dienend-leiderschap_Shirin_Ebadi

De succesvolle Iraanse rechter Shirin Ebadi werd uit haar ambt verwijderd vanwege haar geslacht en vecht sindsdien voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Als eerste moslimvrouw ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede.

Tien_wereldvrouwen_die_wij_bewonderen_dienend-leiderschap_Mabel_van_Oranje

Onze eigen Mabel van Oranje zet zich onvermoeibaar in voor de mensenrechten en strijdt met haar stichting Girls not brides voor de afschaffing van het kinderhuwelijk. Ze was de allereerste directeur van The Elders, de club van wijzen opgericht door Nelson Mandela.

Tien_wereldvrouwen_die_wij_bewonderen_dienend-leiderschap_Oprah_Winfrey

Talkshowkoningin Oprah Winfrey is een moeder voor velen, maakt heftige thema’s als postnatale depressie en seksueel misbruik bespreekbaar en geeft financiële steun aan families in nood.

Tien_wereldvrouwen_die_wij_bewonderen_dienend-leiderschap_Tsai_Ing_Wen

De Taiwanese president Tsai Ing-wen wist met haar daadkrachtige optreden het aantal coronabesmettingen in haar land historisch laag te houden, door de ‘pijnlijke lessen’ na de SARS-uitbraak niet in de wind te slaan. 

Tien_wereldvrouwen_die_wij_bewonderen_dienend-leiderschap_Kamala_Harris

De Amerikaanse senator Kamala Harris is de running mate van presidentskandidaat Joe Biden. Biden beschrijft haar als ‘onbevreesde strijder voor de gewone mens. Met haar felle debatstijl en doortastende houding maakt ze zich hard voor raciale gelijkheid en een einde aan politiegeweld.

Tien_wereldvrouwen_die_wij_bewonderen_dienend-leiderschap_Carola_Schouten

De Nederlandse Carola Schouten is naast vicepremier ook minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en alleenstaande moeder. Ze worstelde zich met succes door verschillende fraudezaken in de boerensector. Recent maakte ze indruk met haar open en kwetsbare houding tijdens een interview bij het programma Zomergasten.

Natuurlijk zijn alle vrouwen powervrouwen, en kunnen er nog veel meer namen aan dit lijstje met dienende vrouwen toegevoegd worden. Denk bijvoorbeeld ook aan de vrouwen die in de maatschappij niet of weinig gezien worden. We komen ruimte te kort om iedereen op te noemen, daarom aan jou de vraag: welke vrouw is jouw inspiratiebron?

Lees ook: ‘Wat deze drie wereldvrouwen ons leren over dienend leiderschap’

--:--