Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tijs van den Brink presenteert nieuwe EO-podcast ‘Virusfeiten’

Eerste aflevering met Diederik Gommers en Marion Koopmans vanaf 6 november 2019 online

Wetenschappers vormen een belangrijke schakel in de zoektocht naar een vaccin en nieuwe behandeltechnieken voor Covid-19. In de nieuwe wekelijkse EO-podcast ‘Virusfeiten’ spreekt presentator Tijs van den Brink met wetenschappers over de ontwikkelingen rond het virus. Hoe ver zijn we in de strijd tegen corona? In de eerste afleveringen schuiven Marion Koopmans (hoogleraar virologie) en Diederik Gommers (hoogleraar intensivecaregeneeskunde) aan.

Deel:

Ga terug naar de Programma informatie pagina "Dit is de Dag"

Ga terug naar de Programma informatie pagina "Dit is de Dag"  op eo.nl/programmas/dit-is-de-dag

Wetenschappers vormen een belangrijke schakel in de zoektocht naar een vaccin en nieuwe behandeltechnieken voor Covid-19. In de nieuwe wekelijkse EO-podcast ‘Virusfeiten’ spreekt presentator Tijs van den Brink met wetenschappers over de ontwikkelingen rond het virus. Hoe ver zijn we in de strijd tegen corona? In de eerste afleveringen schuiven Marion Koopmans (hoogleraar virologie) en Diederik Gommers (hoogleraar intensivecaregeneeskunde) aan.Tijs van den Brink: "In deze tijd waarin meningen soms belangrijker lijken en nepnieuws overal op de loer ligt, is het goed om de feiten goed voor ogen te houden. In 'Virusfeiten' ga ik met wetenschappers in gesprek over de laatste ontwikkelingen en nieuwe feiten rondom het coronavirus"

Overgewicht is risico
In de eerste aflevering gaat het onder meer over het risico van overgewicht. Diederik Gommers: “Als je BMI hoger is dan 25 doe je er goed aan af te vallen om beter bestand te zijn tegen het coronavirus.” Wie vijf tot tien procent afvalt versterkt zijn immuunsysteem, is de boodschap van Gommers.
De hoogleraar aan de Erasmus Universiteit zegt in de podcast dat de receptoren van het virus zich gemakkelijker hechten aan buikvet, wat een verklaring is voor een groter aantal mannen dat opgenomen wordt. Hij zegt verder dat de patiënten in het ziekenhuis met het virus gemiddeld ouder zijn dan een maand geleden. Toen lagen er meer jonge mensen in het ziekenhuis, die goed reageerden op de behandeling. De patiëntenpopulatie lijkt inmiddels weer precies op die in maart. "Overgewicht blijft een groot risico."

Rioolwateronderzoek
Koopmans vertelt over een rioolwateronderzoek in Rotterdam dat inzicht moeten geven in de verspreiding van het virus. “We kijken in verschillende wijken van Rotterdam hoeveel virus er in het rioolwater zit. Dat gebeurt overigens in het hele land. Maar daarnaast werken we in de wijken samen met huisartsen en de GGD. We weten hoeveel gevallen er per wijk zijn en kunnen dankzij het onderzoek preciezer te weten komen waar de meeste verspreiding is.” Data die uit dit onderzoek naar voren komt, laat zien op welke plekken nog winst te behalen is. Juist op die plaatsen wordt extra ingezet op bijvoorbeeld voorlichting of het makkelijker toegankelijk maken van een teststraat.

‘Virusfeiten’ is een podcast van de EO en NPO Radio 1. De podcast is te vinden op de site van de EONPO Radio 1 en in alle podcast-apps.

Virusfeiten

Meer over de podcast:

Virusfeiten

Geschreven door

Sytze Braaksma

--:--