Ga naar submenu Ga naar zoekveld

TimZingt: 'Ga dansen!'

Blog van TimZingt

De band Trinity bestaat twintig jaar. Grote kans dat je ooit dit lied in een soort fonetisch Spaans hebt meegezongen: “Venga venga venga venga la fjesa, ita in terra ojo pieter spera.” Geen idee wat het betekent, maar het is het refrein van hun ultieme feestlied dat ze bijna elk optreden spelen. Het dak gaat eraf en zelfs de meest schuchtere gereformeerde beweegt mee.

Deel:

Of misschien ken je ze van hun zegenlied ‘Ik wens jou’ of van hun kinderliedjes.

Bijzonder is het hoe deze sympathieke hervormde domineeszonen met Peruaanse twist hun muziek zo kunnen brengen dat je wel enthousiast moet raken. Ik zag ze voor het eerst tijdens een kerkdienst waar ze ook even de samenzangbegeleiding voor hun rekening namen. Een swingende dienst in een behoudend kerkje. Was het het aanstekelijke zelfvertrouwen waarmee ze de bühne bestormden? Was het het exotisch klinkende Spaans waarmee ze iets mysterieus kregen? Het intense spelplezier dat van het podium spatte? Of gewoon dat alle meiden in de zaal hoopten dat ze Elbert aan de haak konden slaan? Hoe dan ook: we sloten Trinity massaal in ons hart.

Trinity is de mix van ideale schoonzoons met een bohemien levensstijl (waar wij als suffe burgers alleen van kunnen dagdromen) die uitzinnig feesten en toch herkenbaar Hollands hervormd blijven. Ze nemen ons mee op reis over de wereld met de belofte weer veilig thuis te komen: een vuur voor de kou en een vriend dicht bij jou. Dát warme gevoel kunnen ze je als geen ander geven: dat je goed bevriend met ze bent en ze je kennen (en voor je het weet koop je een pet met een handtekening – zomaar, omdat het zulke leuke jongens zijn). Ik heb de eer gehad met ze op te treden en uit eigen ervaring kan ik zeggen: ik smelt. Telkens weer.

Als Sela hervormden heeft leren zingen en cabaretgroep Voorwaar ze heeft leren lachen, dan heeft Trinity ze leren dansen. En hoe! Menig steile christen heeft voor het eerst van zijn leven uitzinnig gedanst tijdens een Trinity-concert. De hemel dichterbij feesten. Het lijkt al twintig jaar hun missie. Er komt een jubileumtour. Ik zou zeggen: ga kijken en luisteren, maar vooral, ga dansen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

TimZingt

--:--