Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Topchef Robbie Smitskamp in 'De Verandering'

'Mijn verleden bleef me achtervolgen'

Het leven lijkt kok Robbie Smitskamp toe te lachen. Hij kookt de sterren van de hemel en mag meedoen aan het tv-programma 'Topchef'.

Deel:

Toch blijft zijn verleden hem op dat moment achtervolgen. In De Verandering blikt Robbie met Mirjam Bouwman terug op deze tijd en vertelt hij over zijn moeilijke jeugdjaren.

Scheiding

Robbie wordt geboren in een Turks-Nederlands gezin waar veel ruzie wordt gemaakt. Regelmatig worden er flinke klappen uitgedeeld en vliegt het servies door de lucht. Als Robbie 4 jaar is, scheiden zijn ouders. Zijn vader trekt de wereld rond en is soms een half jaar of langer uit beeld. Robbie mist hem in die lange periodes heel erg.

Geweld

Zijn moeder krijgt een nieuwe relatie, maar Robbie kan niet met zijn stiefvader opschieten. Er is opnieuw veel geweld en geschreeuw, deze keer vooral tusen Robbie en zijn stiefvader. Tot overmaat van ramp wordt Robbie op school uitgescholden voor dikzak en vaak in elkaar geslagen.

lsd

In de jaren die volgen, gaat het van kwaad  tot erger met Robbie. Hij werkt hard, maar houdt ook van een feestje. Daarbij gebruikt hij zoveel drugs dat hij de realiteit compleet uit het oog verliest. Op een dag staat hij – na een flinke dosis lsd – op een brug in Australië. Robbie wil naar beneden springen, in de hoop dat het diepe water hem van al zijn ellende zal verlossen. In 'De Verandering' vertelt hij waarom dit toch niet het einde van zijn leven was.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Verandering

Zaterdat 13 februari, 19.15 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--