Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tour de France 2022 voor mannen en vrouwen

Ronde voor mannen start in Denemarken; vrijdag, 15.50 uur, NPO 1

Deel:

Vandaag gaat in het Deense Kopenhagen de 109e Tour de France van start. De Sloveen Tadej Pogacar, die de ronde twee jaar geleden al eens won, geldt als een van de favorieten. Maar een slechte dag kan voor iedere renner roet in het eten gooien tijdens de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar.

Al in de eerste week staat er een kasseienrit en finish op La Planche des Belles Filles op het menu. In de tweede week trekt de Tourkaravaan de Alpen in, met een finish op de ‘Nederlandse’ berg in Alpe d’Huez. In de zware slotweek moeten de renners de Pyreneeën in.

Champs-Élysées

Over ruim drie weken komen de mannen aan op de Champs-Élysées in Parijs. Hier gaat op diezelfde dag de Tour de France Femmes, een achtdaagse tour voor vrouwen, van start. "Een mooie erkenning voor het vrouwenwielrennen", vindt oud-profwielrenster Roxane Knetemann, die vaak als analyst op televisie te zien zal zijn.

Nederlandse kansen

"Anders dan bij de mannen eindigt de ronde met een spectaculaire aankomst bergop, op La Super Planche Des Belles Filles", blikt Roxane alvast vooruit. "Voor het klassement moeten we Lorena Wiebes, Demi Vollering en Annemiek van Vleuten in de gaten houden, terwijl ik Marianne Vos wel een etappe zie winnen." Beide rondes zijn live en in samenvatting te volgen bij de NOS.

Start Tour de France op radio en tv

Radio Tour de France
14.30 uur, NPO Radio 1

Tour de France
15.50 uur, NPO 1

De Avondetappe
22.02 uur, NPO 1

Beeld: Shutterstock 

Geschreven door

Bart van Delen

--:--