Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Trinity-zanger Elbert Smelt: ‘Op de middelbare school zat ik menig pauze op de wc’

Tot zijn muziekleraar hem vroeg mee te spelen in een musical

Deel:

Elbert Smelt, als kind van een zendingsechtpaar geboren in Peru, moest erg wennen toen het gezin in Nederland kwam wonen. “Ik voelde me eenzaam, had nooit iemand om mee te praten.” Tot hij zijn ei kwijt kon in acteren en muziek.

Presentator Elsbeth Gruteke sprak de zanger onlangs in het NPO Radio 5- programma Onderweg. Daar vertelt hij over zijn tijd in Lima, de hoofdstad van Peru, waar hij is geboren en opgegroeid. “Lima is gewoon een verschrikkelijk lelijke stad. Als kind had ik dat niet door, maar het is een soort wildbouw aan wegen. Iedereen bouwt zelf zijn eigen huis. Die huizen moeten allemaal aardbevingsbestendig zijn, dus het ziet er niet uit: het is een soort betonjungle. Veel mensen komen vanuit de bergen naar de stad. Ik ben er pas weer geweest. Inmiddels is het rijke centrum wel oké en is het best wel een mooie wereldstad aan het worden. Maar daaromheen is het echt lelijk.”

Muziekles

Sinds zijn vijfde maakt Elbert al muziek. "We kregen in Peru muziekles van een paar studenten, die een beurs van mijn ouders kregen om te kunnen studeren. Ze leerden ons hun folkloristische muziek uit de Andes. We vonden het mooi, omdat het heel emotionele muziek is.” Het optreden zat er al vroeg in: “Als mijn vader ging preken, traden wij op in de kerk.”

Cultuurschok

De terugkeer naar Nederland was een cultuurschok, al wist Elbert zich snel aan te passen. "Toch ben ik nooit helemaal een normale Nederlander geworden. Maar misschien wil ik dat ook niet.”
Op school had Elbert evenwel nooit iemand om mee te praten, en hij voelde zich dan ook vaak eenzaam. “Ik heb menige pauze in de wc of in de bieb gezeten.” Toen een muziekleraar hem vroeg mee te doen met een musical, veranderde de situatie. “Vanaf toen vond ik het superleuk. Ik kon mijn ei kwijt in het acteren en de muziek. Toen had ik mensen met wie ik kon praten. Vanaf toen is het podium een belangrijke rol in mijn leven gaan spelen. Ik kon iets maken van mijn wereldvreemd zijn. Ik kon vertellen en connectie maken.”

Lees ook: Een vrolijke Spaans-Keltische cocktail
Lees ook: Een vrolijke Spaans-Keltische cocktail

Trinity

In die periode leren de broers Smelt Bert Bos kennen, met wie ze nu al vijftien jaar de band Trinity vormen. "Wij fiksen alles met elkaar, er komt geen manager aan te pas. De muziek schrijven we samen, al schrijf ik vooral de teksten,” zegt Elbert. “Als we een clip opnemen, gaan we tot het uiterste. We zijn om vijf uur ’s ochtends aanwezig en bouwen zelf de set op.”

Nieuwste CD

Met de nieuwste cd, The In Between, heeft Trinity opnieuw een slag gemaakt, vindt Elbert. “Deze cd is het hoogtepunt van wat we tot nu toe gemaakt hebben. We zijn op alle terreinen beter geworden. Ook tekstueel vind ik hem heel tof. Mijn denken over geloof, God en mijzelf van de afgelopen drie jaar zit erin. Vroeger had ik een geloof dat in mijn broekzak zat, denk ik achteraf. Ik wist wel hoe het zat en had veel antwoorden. Nu heb ik eigenlijk alleen maar heel veel vragen en is God veel meer een mysterie voor mij geworden. Ik ben gewoon maar op weg.”

Beluister hier het hele interview.

Lees ook: Elbert Smelt: 'Geluk is een springveer'
Lees ook: Elbert Smelt: 'Geluk is een springveer'
--:--